poniedziałek, 26 stycznia 2015

cevapcici


Oszbosz, jakie to dobre! Zupełnie nie wiem, dlaczego zaległo zapomniane w archiwalnym kukbuku. Cevapcici można upiec w piekarniku, ale można też na grillu, i w każdej wersji jest ekstra. My najbardziej lubimy z kuskusem i ratatujem, ale zawinięte w tortillę i podane z ulubioną sałatką oraz adżiką też jest niczego sobie. O ile się lubi jagnięcinę. A jak się nie lubi, to można też zrobić cevapcici z wołowiny, czy innego mięsa, ale moim zdaniem to już nie jest to samo. 
Przygotujmy:

500 g mielonej jagnięciny
małą cebulę
3 ząbki czosnku
łyżeczkę rozmarynu
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
chili, sól i pieprz - do smaku

Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wyrobić i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie uformować podłużne kotlety. Piekarnik nagrzać do 165 stopni (termoobieg), wsunąć kratkę, a pod nią blachę. Kotlety ułożyć na kratce i piec 30-35 minut.

19 komentarzy:

  1. Oj chętnie skubnęłabym takie jedno mięsko:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super! Jest mięsko, jest dobrze! Będę musiała koniecznie wypróbować! A na grillu robi się w folii czy na tacce czy jak? ;-)
    pozdrawiam, Gosia O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kratce :) Ale jak kto chce zdrowiej, to na tacce lub folii.

      Usuń
  3. Myślałam, że to jakieś ciasteczka hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniamu, mniamu jagnięcina cudownie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli coś zostało,to ja porwę chętnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi smaka narobiłaś! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jadłam w Makarskiej... były przepyszne. Twoje też wyglądają rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. o mamuniu! Jakie pyszne! Jestem bardzo ciekawa smaku, bo przyznam, że nie próbowałam jeszcze nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie kotleciki, a ten sos, to właśnie paprykowy, tak?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmm! Ale super przepis! Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jagnięcina nie jest moim numerem 1 na liście mięs, ale w takiej wersji jest świetna i zmieni nastawienie nawet zatwardziałych jej przeciwników - jestem tego pewna :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie :).

    PS. Chociaż i tak wolę słodycze ;).

    OdpowiedzUsuń
  13. Jadłam kiedyś z grilla. Mimo, że nie jestem fanką mięsa, smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jejku, jagnię tak zjeść. Ale danie wygląda ślicznie. Ten talerz jest wspaniały.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!