czwartek, 11 grudnia 2014

wegańska tarta pierniczkowa


Szybka, pyszna i w dodatku idealnie zimowo-świąteczna. Wyjątkowo wdzięczny obiekt, jeśli chodzi o dekorowanie. Tarta pierniczkowa to moje zeszłoroczne odkrycie (nie zdążyłam wówczas zrobić zdjęcia), w tym roku ponowię, bo dzieciaki szaleją. Taką tartę serdecznie polecam dekorować z maluchami. Jasna powierzchnia jej wypełnienia aż się prosi o rysuneczki. Możecie malować polewą karobową, a możecie po prostu poukładać pierniczki 
i ozdobić tartę sklepowymi ozdóbkami. My bardzo lubimy taką tartę polaną korzennym sosem z suszonych owoców.
PS. Zdjęcie pojawi się, jak tarta będzie gotowa, czyli bliżej Świąt.
Trzeba mieć:

300 g pierniczków (mogą być domowe pierniczki)
ok. 200 g bezmlecznej margaryny
na wypełnienie:
700 ml wody
300 ml śmietanki owsianej
6-7 łyżek kaszy manny
6 łyżek brązowego cukru
miąższ z całej laski wanilii

Pierniczki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć bardzo drobno, uderzając w nie tłuczkiem, najlepiej drewnianym. Rozpuścić margarynę, dodać pokruszone pierniczki i dobrze wymieszać. Spód i brzegi formy do tarty wyłożyć masą, dobrze docisnąć i odstawić na godzinę do lodówki. Kaszę mannę wymieszać z wodą i cukrem. Mieszaninę gotować na wolnym ogniu, często mieszając, aż bardzo zgęstnieje i nabierze niemal jednolitej konsystencji (ok. 20-25 minut). Wówczas dodać wanilię oraz śmietankę owsianą i gotować dalej, mieszając, aż masa znów zgęstnieje. Gdy masa przestygnie, wylać ją na spód i ponownie wstawić tartę do lodówki, do stężenia masy waniliowej. Następnie udekorować tarę według uznania.

11 komentarzy:

  1. Czekam z niecierpliwością na fotę,żeby mieć na tartę jeszcze większą ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czekam w takim razie na zdjęcie, choć po wpisie brzmi ciekawie:-) i tak świątecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tarta pierniczkowa brzmi ciekawie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile kaszy manny bo chyba nie napisane ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurde. Tak to jest, jak człowiek bokami robi ;) Dzięki!

      Usuń
  5. Fajna na recykling zbyt twardych pierniczków :) ciekawe jak wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Choć jej nie widzę na zdjęciu, to już sobie wyobrażam jak wspaniale wygląda ta tarta :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzmi bardzo zachecajaco! :)
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Czekam na zwieńczenie całości, bo mnie ciekawi jak wygląda. Przepis mnie zainteresował :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku jak mnie zaintrygowałaś!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!