sobota, 6 grudnia 2014

pomarańczowe krówki dla NieAlergika


Alergicy mają swoje krówki, to NieAlergikom też się należy. Ale żeby nie było nudno, zrobiłam krówki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Efekt wart postania nad rondelkiem!
Trzeba wziąć:

350 g śmietany
240 g cukru
50 g masła
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej

Wszystkie składniki (oprócz skórki) wymieszać w rondelku i gotować, aż masa ściemnieje i zgęstnieje. Pod koniec mieszać często, by się nie przypaliła. Dorzucić skórkę, jeszcze chwilę przesmażać, mieszając. Zdjąć rondelek z masą z ognia. Płaskie naczynie z bokami wyłożyć folią spożywczą. Gdy masa nieco przestygnie, wylać ją do naczynia i odstawić do zastygnięcia.

15 komentarzy:

  1. domowe krówki to najlepsza słodkość świata! uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. te krówki muszą smakować bosko! świetny pomysł na dodanie skórki pomarańczowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie pyszności:) to musi być smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowej krówki nie robiłam koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pomarańczowe? Mistrzostwo! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ile % śmietana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. minimum 30%, kremówka, ale na 18 czy 22 też wyjdzie :)

      Usuń
    2. mam 18 w lodówce, chyba zrobie :) napewno z nią wyjdzie?

      Usuń
    3. spoko, a w razie gdyby się okazało, że masa jest za sucha, to dodaj masła :)

      Usuń
  7. wygladaja przepysznie musze zrobić na roczek młodego
    Pozdr i zapraszam do nas

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł. Lubię krówki i kupuję. Ale pomarańczowych nie jadłam. Mniam.... coś nowego i smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jejku, jejku, toć to istna rozpusta takie pyszności, myślisz, że można to wyczarować jakoś z roślin? Koniecznie muszę pokombinować :-)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!