sobota, 6 grudnia 2014
pomarańczowe krówki dla NieAlergika
Alergicy mają swoje krówki, to NieAlergikom też się należy. Ale żeby nie było nudno, zrobiłam krówki z dodatkiem skórki pomarańczowej. Efekt wart postania nad rondelkiem!
Trzeba wziąć:
350 g śmietany
240 g cukru
50 g masła
2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej
Wszystkie składniki (oprócz skórki) wymieszać w rondelku i gotować, aż masa ściemnieje i zgęstnieje. Pod koniec mieszać często, by się nie przypaliła. Dorzucić skórkę, jeszcze chwilę przesmażać, mieszając. Zdjąć rondelek z masą z ognia. Płaskie naczynie z bokami wyłożyć folią spożywczą. Gdy masa nieco przestygnie, wylać ją do naczynia i odstawić do zastygnięcia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
domowe krówki to najlepsza słodkość świata! uwielbiam!
OdpowiedzUsuńte krówki muszą smakować bosko! świetny pomysł na dodanie skórki pomarańczowej :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszności:) to musi być smaczne:)
OdpowiedzUsuńdomowej krówki nie robiłam koniecznie muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńPomarańczowe? Mistrzostwo! :D
OdpowiedzUsuńile % śmietana?
OdpowiedzUsuńminimum 30%, kremówka, ale na 18 czy 22 też wyjdzie :)
Usuńmam 18 w lodówce, chyba zrobie :) napewno z nią wyjdzie?
Usuńspoko, a w razie gdyby się okazało, że masa jest za sucha, to dodaj masła :)
UsuńUwielbiam, mniam!
OdpowiedzUsuńMuszę takie mieć!!! :-D
OdpowiedzUsuńwygladaja przepysznie musze zrobić na roczek młodego
OdpowiedzUsuńPozdr i zapraszam do nas
Świetny pomysł. Lubię krówki i kupuję. Ale pomarańczowych nie jadłam. Mniam.... coś nowego i smacznego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)))
OdpowiedzUsuńJejku, jejku, toć to istna rozpusta takie pyszności, myślisz, że można to wyczarować jakoś z roślin? Koniecznie muszę pokombinować :-)
OdpowiedzUsuńPychota! <3 Fajnie takie krówki wykorzystać jako reklamę w postaci krówek dla firm! Słyszałam, że to bardzo popularna w ostatnich czasach forma reklamy, na którą jest ogromny popyt! :)
OdpowiedzUsuń