wtorek, 2 grudnia 2014

piernikobrownie z jabłkami


Wilgotne, miękkie i aromatyczne. Dla większej rozpusty można je udekorować polewą karobową. Co tu się rozpisywać - zróbcie, a nie pożałujecie. Idealne do szklanki karobałka na mleku roślinnym.
Należy posiadać:

szklankę mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody z łyżką octu balsamicznego
4 łyżki oleju
2 łyżki karobu
2 łyżeczki przyprawy do piernika*
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
łyżeczkę cukru z wanilią
jedno duże lub dwa mniejsze jabłka

Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać "mokre" i dobrze zmiksować. Dodać jabłka, wymieszać. Wylać ciasto do natłuszczonej formy i piec 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.

*przyprawa do piernika jest wieloskładnikowa, zatem przy nasilonej alergii można dodać tylko cynamon

Piernik wegański Korzenne przysmaki

23 komentarze:

  1. Jak ja lubię takie ciacha!! Mogę się wprosić na kawałek ? :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Superaśne i wegańskie, mniam, muszę koniecznie spróbować, choć mam zamiar użyć mąkę kasztanową (ze względu na gluten), mam nadzieję, że się uda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. 2 ulubione ciasta w jednym, nic dodać, nic ująć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna alternatywa dla klasycznego świątecznego piernika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Twoja książka jest cudownaa!.Ciasto piernikowe paluszki oblizywać ,mniam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, pyszne musi być takie świąteczne brownie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Łatwy, szybki i przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystko fajnie i pysznie, tylko nie rozumiem tego :
    "1/2 szklanki dozwolonego wody z łyżką octu balsamicznego" ????

    OdpowiedzUsuń
  9. Boski pomysł, fajna mieszanka! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  10. juz sie piecze.. :)
    ciekawa jestem bardzo smaku!
    dam znac...

    OdpowiedzUsuń
  11. za pierwszym razem wyszlo super - chyba w 1,5 dnia poszlo... :)
    za drugim razem (mialo sluzyc jako nieoficjalny torcik urodzinowy) nie wyszlo :(
    zapomnialam o termoobiegu i gora sie oderwala od spodu.. no i bylo niedopieczone :(
    ktore jeszcze ciasto polecasz na szybko (bez jaj i mleka) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no niestety ciasta wegańskie są kapryśne :/ polecam bananowca, uwielbiamy: http://www.smakolykialergika.pl/2011/05/ciasto-bananowe.html

      Usuń
  12. dobrze.. wiec jutro pieczemy bananowca! i juz dosc mam drukowania albo zapisywania na karteczkach Pani przepisow, wiec kupilam ksiazke! :) (jednak komentarze pod przepisami tutaj sa bardzo pomocne.. ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję :)
      Czekam na wieści dotyczące bananowca!

      Usuń
    2. bananowiec wyszedl dobry, lecz z niewielkim zakalcem...
      wczoraj dostalam ksiazke i nie moglam sie od niej oderwac.. mąż i córka od wczoraj proszą "zrób ten cmentarz i potworki" :)
      a ja zrobilam 3-skladnikowe ciastka smalczykowe :) - oj dobre i jakie proste!
      szkoda ze nie poprosilam o dedykacje na ksiazce :) ..pozdroo

      Usuń
    3. Następnym razem może wyjdzie bez zakalca :)
      Dedykację chętnie, szkoda, trzeba było dać znać! Bardzo się cieszę, że książka się podoba, oby dobrze służyła!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!