Wilgotne, miękkie i aromatyczne. Dla większej rozpusty można je udekorować polewą karobową. Co tu się rozpisywać - zróbcie, a nie pożałujecie. Idealne do szklanki karobałka na mleku roślinnym.
Należy posiadać:
szklankę mąki
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mleka roślinnego lub wody z łyżką octu balsamicznego
4 łyżki oleju
2 łyżki karobu
2 łyżeczki przyprawy do piernika*
2 łyżeczki przyprawy do piernika*
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
Jabłka obrać, odrzucić gniazda nasienne, a miąższ pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać wszystkie sypkie składniki, dodać "mokre" i dobrze zmiksować. Dodać jabłka, wymieszać. Wylać ciasto do natłuszczonej formy i piec 35 minut w 150 stopniach z termoobiegiem.
*przyprawa do piernika jest wieloskładnikowa, zatem przy nasilonej alergii można dodać tylko cynamon
*przyprawa do piernika jest wieloskładnikowa, zatem przy nasilonej alergii można dodać tylko cynamon


Jak ja lubię takie ciacha!! Mogę się wprosić na kawałek ? :P
OdpowiedzUsuńna pewno bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńChętnie zjadłabym kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńSuperaśne i wegańskie, mniam, muszę koniecznie spróbować, choć mam zamiar użyć mąkę kasztanową (ze względu na gluten), mam nadzieję, że się uda :-)
OdpowiedzUsuńNiezła mieszanka! :D
OdpowiedzUsuńnooo fajny jest
OdpowiedzUsuńPiernik i brownie, ciekawe :)
OdpowiedzUsuń2 ulubione ciasta w jednym, nic dodać, nic ująć ;-)
OdpowiedzUsuńfajna alternatywa dla klasycznego świątecznego piernika :)
OdpowiedzUsuńTwoja książka jest cudownaa!.Ciasto piernikowe paluszki oblizywać ,mniam.
OdpowiedzUsuńMniam, pyszne musi być takie świąteczne brownie :)
OdpowiedzUsuńŁatwy, szybki i przepyszny!
OdpowiedzUsuńWszystko fajnie i pysznie, tylko nie rozumiem tego :
OdpowiedzUsuń"1/2 szklanki dozwolonego wody z łyżką octu balsamicznego" ????
O dzięki, zaraz poprawię.
UsuńBoski pomysł, fajna mieszanka! Super :)
OdpowiedzUsuńjuz sie piecze.. :)
OdpowiedzUsuńciekawa jestem bardzo smaku!
dam znac...
i jak? udało się?
Usuńza pierwszym razem wyszlo super - chyba w 1,5 dnia poszlo... :)
OdpowiedzUsuńza drugim razem (mialo sluzyc jako nieoficjalny torcik urodzinowy) nie wyszlo :(
zapomnialam o termoobiegu i gora sie oderwala od spodu.. no i bylo niedopieczone :(
ktore jeszcze ciasto polecasz na szybko (bez jaj i mleka) ?
no niestety ciasta wegańskie są kapryśne :/ polecam bananowca, uwielbiamy: http://www.smakolykialergika.pl/2011/05/ciasto-bananowe.html
Usuńdobrze.. wiec jutro pieczemy bananowca! i juz dosc mam drukowania albo zapisywania na karteczkach Pani przepisow, wiec kupilam ksiazke! :) (jednak komentarze pod przepisami tutaj sa bardzo pomocne.. ;))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, dziękuję :)
UsuńCzekam na wieści dotyczące bananowca!
bananowiec wyszedl dobry, lecz z niewielkim zakalcem...
Usuńwczoraj dostalam ksiazke i nie moglam sie od niej oderwac.. mąż i córka od wczoraj proszą "zrób ten cmentarz i potworki" :)
a ja zrobilam 3-skladnikowe ciastka smalczykowe :) - oj dobre i jakie proste!
szkoda ze nie poprosilam o dedykacje na ksiazce :) ..pozdroo
Następnym razem może wyjdzie bez zakalca :)
UsuńDedykację chętnie, szkoda, trzeba było dać znać! Bardzo się cieszę, że książka się podoba, oby dobrze służyła!
Jeśli podwoje ilość składników, to muszę piec 2 razy dłużej?
OdpowiedzUsuńCzęsto mam z tym problem.