sobota, 20 grudnia 2014

błyskawiczny makowiec fudge dla NieAlergika - na kruchym cieście


Bez zawijania, bez rośnięcia ciasta, a i tak wyśmienity. Można użyć gotowej masy makowej - będzie łatwiej, no i znacznie szybciej, co w okresie przedświątecznego pośpiechu ma zasadnicze znaczenie. Bardzo fajne połączenie kruchego ciasta i masy makowej w stylu "fudge". Łomatko, czy polski język ma na fudge'a jakąś swoją nazwę?
Należy przygotować:

na ciasto:
200 g mąki
100 g masła
70 g cukru pudru
2 łyżki śmietany
żółtko
płaską łyżeczkę proszku do pieczenia
na warstwę makową:
500 ml masy makowej, np. gotowej*
4 białka
łyżkę cukru
po 2 łyżki: rodzynków, pokrojonej skórki pomarańczowej, migdałów i fig

Składniki na ciasto wyrobić, uformować kulę i włożyć ją do lodówki na pół godziny. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijać z cukrem. Zmiksować z masą makową, wmieszać bakalie. Ciastem wylepić formę, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) na 10 minut, a następnie wyłożyć masę makową, ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 30 minut.

*ja robię masę makową w ten sposób: 300 g maku oczyszczam, płuczę i gotuję w mleku 30-40 minut. Porządnie odcedzam na sicie. Potem mielę dwa razy sam i dwa razy z 150 g cukru. Na patelni rozpuszczam 2 łyżki masła i 2 łyżki miodu, dodaję mak oraz ziarenka z 2 lasek wanilii i chwilę razem przesmażam. Dodaję do smaku bakalie (zazwyczaj rodzynki, skórkę pomarańczową i figi, czasem też migdały).

Kup zanim zniknie! 


Wyprzedaż "100 smakołyków..." - tylko 19 zł! 

6 komentarzy:

  1. bardzo fajny i faktycznie prosty

    OdpowiedzUsuń
  2. Pewnie użyłabym masy gotowej, bo jak piszesz, czasu coraz mniej, Twój sposób na makowiec, moje ulubione ciasto, jest wyśmienity :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Błyskawiczny? Już go lubię :-D

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym skosztowała :D Zdrowych i radosnych świąt :D

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!