środa, 17 grudnia 2014

budyń jaglany z sosem z suszonych owoców

To budyń, który robiliśmy z Jeremim z okazji bezglutenowego (oraz bezcukrowego, bezmlecznego i bezjajecznego) pichcenia w DDTVN. Bardzo fajny, delikatny w smaku. Charakterku dodaje mu sos z suszonych owoców. Budyń jaglany to rzecz ogólnie znana, ale z przyprawami i tym sosem, powiem nieskromnie, smakuje wybornie. Ten sos jest tak smakowity, że polewamy nim także naleśniki, a nawet tartę pierniczkową.
Weźmy:

szklankę ugotowanej kaszy jaglanej (ugotowanej z kawałkiem cynamonu i wanilii, opcjonalnie także z anyżem)
ok. szklanki mleka roślinnego (najlepiej ryżowego) lub wody
syrop z agawy - do smaku
szklankę mieszanych owoców suszonych (niesiarkowanych!): fig, moreli, rodzynków, daktyli, żurawiny
1/3 szklanki masła klarowanego
1/3 szklanki wody
4 łyżki syropu z agawy lub daktyli
dużą szczyptę cynamonu
miąższ z 1/4 laski wanilii

Owoce pokroić w kawałki, zalać wodą i odstawić na pół godziny. Z kaszy wyjąć przyprawy i zblenderować ją z mlekiem, (masa musi nabrać budyniowej konsystencji). Dosłodzić budyń do smaku i przełożyć do miseczek. Przygotować sos: masło rozpuścić, dodać syrop i przyprawy, a następnie osączone owoce. Gotować na małym ogniu  ok. 5 minut. Budyń podawać polany sosem.

10 komentarzy:

  1. Mmm...ta owocowa warstwa mnie przekonuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) w dodatku zdrowe, żałuję, że moje dzieci nie przepadają za tego typu rarytasami ;( Czekam aż do tego dorosną :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach ta jaglanka, z niej można wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak suszone owoce uwielbiam tak kompotu z susz totalnie się nie dotknę :(
    Ale taki budyń?! O mniaaaam <3

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo , ale bardzo smacznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki deser to ja rozumiem :) smacznie i zdrowo :) super pomysł z sosem

    OdpowiedzUsuń
  7. No taki budyń to ja rozumiem :-)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!