poniedziałek, 6 października 2014

miodowy confit z kaczki


Confit z kaczki może nie jest fit, ale jak go podać jako dodatek do sałatki - w sensie fit ujdzie. Jest natomiast bardzo pyszny. Oj, bardzo. Confitowana kaczucha rozpływa się w ustach, jest delikatna i krucha. I zdrowa, podobnie jak gęś. Z drobiu lepiej wybierać kaczkę i gęś, niż np. fermowego kurczaka. A nawet eko kurczaka. Po prostu tłuste, ciemne mięsko ma więcej różnych cennych składników. Pamiętajcie o tym.
Weźmy:

4 nóżki kaczki
na marynatę:
10 łyżek oliwy lub oleju
2 łyżkę sosu sojowego (uwaga przy alergii, w razie czego zamieniamy na sól)
2 łyżkę miodu, najlepiej spadziowego iglastego (dla alergików: syrop klonowy lub z agawy)
1/2 łyżeczki pieprzu
2 goździk
4 plastry cytryny (przy alergii pomijamy)

Składniki marynaty wymieszać (oprócz cytryny), polać nią kacze udka, położyć na każde plasterek cytryny i wstawić do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Następnie udka wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni (termoobieg) i piec bez przykrycia ok. 3 godziny, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Jeszcze ciepłe mięso oddzielić od skóry i kości, a tłuszcz przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce, przyda się do następnego confitu. Mięso kaczki można podawać z sałatami, albo jako danie obiadowe.

7 komentarzy:

  1. bardzo dawno nie jadłam kaczki, a bardzo ją lubię:) pięknie wygląda na Twoich zdjęciach:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda, na pewno jeszcze lepiej smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurka.. to wygląda smakowicie, bardzo smakowicie.. :)
    Mmm.. aż ślinka poleciała :D

    OdpowiedzUsuń
  4. O ja!! Chcę taką kaczkę na obiad :) Mogę się wprosić ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Kaczkę jem od niedawna, więc chętnie takiej twojej bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!