czwartek, 9 października 2014

jabłecznik karmelowy


Przyszła do mnie mama z jakimś świstkiem wyrwanym z gazety czy czegoś i kazała mi upiec ciasto wedle widniejącego na świstku przepisu. Proszę uprzejmie i oto jest: błyskawiczne, proste i przyjemne ciasto z jabłkami. Aż trudno uwierzyć, że z tak prostego przepisu może wyjść coś tak smacznego. A jednak...
Trzeba mieć:

1,5 szklanki mąki
szklankę brązowego cukru trzcinowego
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jabłka, raczej kwaśne
szczyptę soli
80 g masła (dla alergików klarowanego lub bezmlecznej margaryny czy oleju)
2 jajka (dla alergików: 1/2 szklanki wody z łyżeczką naturalnego octu)
2-3 łyżki mleka (dla alergików roślinnego lub wody)

Jabłka obrać i pokroić w kawałki. Mąki, proszek i sól wymieszać, dodać posiekany tłuszcz i wyrobić kruszonkę. Dodać jabłka, cukier oraz jajka (wodę z octem) roztrzepane z mlekiem. Wszystko dobrze wymieszać, przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach.

41 komentarzy:

  1. A ja mam 2 kg jabłek i zastanawiam się co z nimi zrobić, chyba postawię na jabłecznik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobrze że w pracy ma kawałek ciasta :) bo mym byłe mega głodna patrząc na Twojego jabłecznika ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie proste przepisy. Można szybko wyczarować coś pysznego dla całej rodzinki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie, chyba upiekę na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy moze byc maka orkiszowa pelnoziarnista?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale jeśli to będzie tylko pełnoziarnista, to ciasto może wyjść gliniaste.

      Usuń
  6. A ja chyba w weekend zrobię próbę bezglutenową

    OdpowiedzUsuń
  7. Proste, ale musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Napisz proszę, jaką mąką można zastąpić mąkę pszenną i czy w tym dokładnie przepisie się to sprawdzi. Podajesz zamienniki dla alergików, ale co z osobami nietolerującymi gluten? Dziękuję i pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jako dozgonna miłośniczka szarlotek chętnie wbiłabym widelczyk ;) Wygląda bardzo sympatycznie, tak mięciutko!

    OdpowiedzUsuń
  10. mniam! Twój jabłeczIk KUUUUSI!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajne, upiekę, tym bardziej, że mam już takie serwetki, ale o tym już wiesz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. pyszne! takie proste ciasta z owocami lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wow, ciasto wygląda bardzo apetycznie! *.*
    Świetny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. Jablecznik chodzil mi po glowie juz od kilku tygodni:) Wlasnie wyjelam z pieca foremke i nie moglam czekac az sie schlodzi:) Jest rewelacyjny!!! Mialam tylko slodkie jablka wiec dodalam polowe cukru i sporo cynamonu, ktory uwielbiam:) Make zmieszalam pol na pol z razowa i tez wyszlo super:) Bardzo dziekuje za przepis:) Na pewno czesto bedzie goscil na naszym stole:) Musze jeszcze sprobowac z zurawina lub rodzynkami:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mniam mniam, taki proste, a jakie smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Bo mamy zawsze trzeba się słuchać :) Miała rację, pyszne ciacho!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jabłecznikiem podbijasz serce całej mojej rodziny już bezapelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochana, jutro upiekę tę szarlotkę, bo jeśli w takim expressowym tempie uda mi się zrobić to super. Ciasto musi być a czasu mam niewiele. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mamy mają nosa do dobrych przepisów :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Mniam, proste przepisy bywają najlepsze :) Ciacho wygląda bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  21. chyba nie ma osoby która by się nie skusiła na takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Witam, czy można w wersji dla alergika zamiast jajek dać ocet balsamiczny, czy mu być ten "naturalny"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, balsamico też jest naturalny, właściwie to chyba tylko spirytusowy jest nienaturalny :)

      Usuń
    2. pyyszne :) dziękuję za odpowiedź

      Usuń
  23. okej... postanowiłam wypróbować - i naprawdę pycha :-) zaznaczam, że robiłam z mąki orkiszowej jasnej ale dodałam jajka (następnym razem piekę bez!) w tortownicy ok 24 cm wyrosło umiarkowanie ale satysfakcjonująco :-) miękkie, delikatne ciasto z miękkimi kawałkami jabłek. Dziękuję Patysko! Ps. z uwagi na to, że podajesz wiele opcji do zamiany w miarę możliwości proszę podawaj też konsystencję ciasta jaką powinniśmy osiągnąć - wtedy można przy pomocy swoich składników próbować dojść do tego samego. Myślę, że będzie to minimalizować ryzyko porażki ;-) Mi tutaj wyszła konsystencja gęsta, trochę cięższa od gęstej śmietany, nielejąca się, ale jednak płynna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję :)
      Będę się starała zapamiętać o pisaniu o konsystencjach!

      Usuń
  24. Wygląda absolutnie fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie wstawiłam do piekarnika. Jak zwykle jesteś pod ręką. Trzeba mi było czegoś dokładnie takiego dla wykorzystania jabłek , których mąż mi za dużo nakroił do wczorajszych racuchów.

    OdpowiedzUsuń
  26. A czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną??? Mamy alergię na ziemniaka :(((((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skrobią kukurydzianą lub tapioką :)

      Usuń
  27. Ja chyba jestem zupełnym beztalenciem cukierniczym :(( nigdy nie lubiłam piec ciast, ale dla mojego małego alergika wciąż się staram poświęcam i próbuje. Niestety z marnym skutkiem :( próbowałam już kilku ciast, ale tylko bananowiec mi wyszedł (tylko z mąką pszenną). Reszta ciast to kompletna porażka!!! Czy to moja wina czy może mąki? Do tej pory robiłam z Firmy na "S...". Nawet brzoskwiniowiec się nie udal.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do licha :( ale na pewno masz inne talenty :)
      spróbuj może na tej mieszance, której skład podałam w "dobrej diecie"?

      Usuń
  28. mam pytanie odnośnie 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej to mają być płaskie czy czubate łyżeczki ? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolino, 5 przeciętnych łyżeczek, ani płaskich, ani czubatych - wtedy bym napisała że takie lub takie :)

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!