środa, 15 października 2014

foodporn, pieczony kurczak, czyli...


...obleśna fota ultrapysznego, pieczonego kurczaka. Takiego kurczaka piekę od lat i doprawdy nie wiem, dlaczego go do tej pory nie było na Smakołykach. No to już jest. Można go piec na obrotowym grillu, jeśli macie taką opcję w kuchence, można po prostu w żaroodpornym naczyniu - w każdej wersji jest super i można się spodziewać bitwy o dokładkę. Ten jest pieczony w naczyniu, bo popsuł mi się grill, ale jeśli będziecie go opiekać, to na 40 minut przed końcem pieczenia wyłóżcie na blachę zbierającą tłuszczyk obrane i pokrojone na ćwiartki ziemniaki  - kartofelki cudownie się upieką w tłuszczu kapiącym z mięsa.
Potrzebujemy:

młodego kurczaka, najlepiej bio
soli, pieprzu
słodkiej i ostrej papryki w proszku
czosnku granulowanego

Kurczaka umyć, odstawić, by odciekł i posypać przyprawami (ilość według uznania), także w środku. Włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki. Po tym czasie kurczaka wyjąć, związać mu nogi, założyć skrzydełka i nadziać go na ruszt. Włączyć funkcję obrotowego grilla z termoobiegiem przy piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Włożyć kurczaka do piekarnika, pod spód wsunąć blachę do pieczenia, by tłuszcz miał gdzie spływać. Jeśli kuchenka nie ma opcji obrotowego rusztu, włożyć mięso do naczynia żaroodpornego, a następnie do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Po 10 minutach, gdy skórka się zapiecze, zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i opiekać kurczaka ok, 1,5 godziny (w naczyniu: podlać wodą i piec godzinę pod przykryciem kuprem do góry oraz pół godziny bez przykrycia kuprem w dół).

8 komentarzy:

  1. o mamo.. jego skórka.. tak pięknie przypieczona.. ale jeszcze nie do końca gotowa.. mniam! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak w każdej postaci jest pyszny, a taki pieczony to cudo!

    OdpowiedzUsuń
  3. wcale nie uważam, że fota jest obleśna! Kurczak prezentuje się zacnie, jak na kurczaka przystało:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czemu fota obleśna. Mnie wydaje sie być cudna. Kurczak na niej taki rumiany i gotowy do schrupania :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkiem dobra fotka ,kura pysznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dlaczego obleśna? Tek kurczak całkiem smakowicie się na niej prezentuje :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka świetna ta skórka, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!