niedziela, 26 października 2014
baba dyniowa z rodzynkami
Pamiętacie cukiniowe brownie albo piernik na dyni? To dzięki tym ciastom polubiłam warzywne wypieki. Teraz czas na babę dyniową, bardzo fajną. Jest ciężkawa, ale smakowita. Będzie mniej ciężkawa, jeśli dodamy do niej ze 2 jajka, no ale wtedy alergicy sobie jej nie pojedzą. Więc albo-albo, jak mawiali w pewnej, zupełnie niekulinarnej, reklamie.
PS. Fota - sorry, ale baba była pykana na szybko i bez przekroju, bo jechała na alergiczną imprezkę.
Trzeba mieć:
250 g mąki
ok. 200 ml puree z dyni
100-150 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubimy)
30 ml oleju
2 łyżki naturalnego octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżkę ekstraktu waniliowego
łyżeczkę cynamonu
kieliszek mocnego alkoholu
wodę lub mleko roślinne
garść rodzynków
Wymieszać wszystkie składniki (oprócz rodzynków) i miksować na gładką masę, dodając tyle wody lub mleka roślinnego, by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Wmieszać rodzynki i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub formy z powłoką nieprzywierającą). Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piec ok. 35-40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciężkie babki są fajne, co mają być same chudziutkie, leciutkie? Lubimy cieżkie babki , dyniowe tym bardziej
OdpowiedzUsuńdzięki tej dyni ciacho ma genialny kolor! aż chce się porwać kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :) Uwielbiam dyniowe wypieki - mogą być zarówno leciutkie, jak i ciężkie, zależnie od preferencji. W obydwu wersjach są przepyszne!
OdpowiedzUsuńfantastyczne ciasto! właśnie takich przepisów szukam - wegańskie, warzywne, pyszne i zdrowe! przepis na piernik też zapisuję :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie urosła :D
OdpowiedzUsuńuwielbiam dyniowe ciasta! piękna baba!
OdpowiedzUsuńWarzywne wypieki są fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńjaj.. ona się super prezentuje i jak wyrosła!
OdpowiedzUsuńUdanej zabawy :)
ciągle nie mam czasu zrobić ciasta dyniowego, muszę się zmobilizować ;) a baba cudna
OdpowiedzUsuńDynia zdecydowanie króluje od kilku tygodni w moim domu! :)
OdpowiedzUsuńKolejny przepis do wypróbowania :)
Baba pikna.
OdpowiedzUsuńPiękna:)nie piekłam jeszcze dyniowych słodkości.
OdpowiedzUsuńDyniowa baba idealna . Kolor zniewalający :)
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńBoska baba, jak pięknie wyrośnięta! :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym się wgryzła w taką babę :D
OdpowiedzUsuńAle fajna babka :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną babkę :)
OdpowiedzUsuń