niedziela, 26 października 2014

baba dyniowa z rodzynkami


Pamiętacie cukiniowe brownie albo piernik na dyni? To dzięki tym ciastom polubiłam warzywne wypieki. Teraz czas na babę dyniową, bardzo fajną. Jest ciężkawa, ale smakowita. Będzie mniej ciężkawa, jeśli dodamy do niej ze 2 jajka, no ale wtedy alergicy sobie jej nie pojedzą. Więc albo-albo, jak mawiali w pewnej, zupełnie niekulinarnej, reklamie.
PS. Fota - sorry, ale baba była pykana na szybko i bez przekroju, bo jechała na alergiczną imprezkę.
Trzeba mieć:

250 g mąki
ok. 200 ml puree z dyni
100-150 g cukru (w zależności od tego, jak słodkie ciasta lubimy)
30 ml oleju
2 łyżki naturalnego octu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżkę ekstraktu waniliowego
łyżeczkę cynamonu
kieliszek mocnego alkoholu 
wodę lub mleko roślinne
garść rodzynków

Wymieszać wszystkie składniki (oprócz rodzynków) i miksować na gładką masę, dodając tyle wody lub mleka roślinnego, by ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Wmieszać rodzynki i wylać ciasto do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy (lub formy z powłoką nieprzywierającą). Włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (termoobieg) i piec ok. 35-40 minut. 

18 komentarzy:

  1. Ciężkie babki są fajne, co mają być same chudziutkie, leciutkie? Lubimy cieżkie babki , dyniowe tym bardziej

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki tej dyni ciacho ma genialny kolor! aż chce się porwać kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto :) Uwielbiam dyniowe wypieki - mogą być zarówno leciutkie, jak i ciężkie, zależnie od preferencji. W obydwu wersjach są przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. fantastyczne ciasto! właśnie takich przepisów szukam - wegańskie, warzywne, pyszne i zdrowe! przepis na piernik też zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam dyniowe ciasta! piękna baba!

    OdpowiedzUsuń
  6. Warzywne wypieki są fantastyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jaj.. ona się super prezentuje i jak wyrosła!
    Udanej zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciągle nie mam czasu zrobić ciasta dyniowego, muszę się zmobilizować ;) a baba cudna

    OdpowiedzUsuń
  9. Dynia zdecydowanie króluje od kilku tygodni w moim domu! :)
    Kolejny przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękna:)nie piekłam jeszcze dyniowych słodkości.

    OdpowiedzUsuń
  11. Dyniowa baba idealna . Kolor zniewalający :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Boska baba, jak pięknie wyrośnięta! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Chętnie bym się wgryzła w taką babę :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł na pyszną babkę :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!