Weźmy:
na babeczki:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimną wodę
100 g bezmlecznej margaryny
1/2 łyżeczki soli
zimną wodę
na farsz:
opakowanie mrożonego szpinaku (pulpy, 450 g)
2 ząbki czosnku
łyżkę masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny
sól i pieprz do smaku
2 łyżki śmietanki roślinnej
ser żółty - bez dodatków, w tym mleka w proszku etc.
Na maśle lub margarynie podsmażyć szpinak z czosnkiem. Odparować, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Składniki na babeczki szybko zagnieść, dodając tyle wody, by otrzymać zwarte, elastyczne ciasto. Lekko je schłodzić, a następnie rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika z termoobiegiem i piec ok. 12-15 minut. Upieczone babeczki wypełnić farszem, na farsz położyć po kawałeczku i sera i zapiec krótko w gorącym piekarniku.
Na maśle lub margarynie podsmażyć szpinak z czosnkiem. Odparować, dodać śmietankę i doprawić do smaku. Składniki na babeczki szybko zagnieść, dodając tyle wody, by otrzymać zwarte, elastyczne ciasto. Lekko je schłodzić, a następnie rozwałkować i wylepić nim foremki. Wstawić do nagrzanego do 175 piekarnika z termoobiegiem i piec ok. 12-15 minut. Upieczone babeczki wypełnić farszem, na farsz położyć po kawałeczku i sera i zapiec krótko w gorącym piekarniku.
Fajne te babeczki:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię szpinak więc to przepis idealny dla mnie:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ,dobrze ,że choć te małe pyszotki mogą kosztować twoi alergicy.
OdpowiedzUsuńKruche ciasto i szpinak zawsze się sprawdzają :) Przeuroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbabeczki wyglądają bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńJestem pewna że nawet haterzy szpinakowi zjedzą takie cudo. Ja szpinak uwielbiam i tylko szybka ekranu ratuje Twoje babeczki przede mną :)
OdpowiedzUsuńskoraq jest szpinakożercą, więc wpada i podkrada Ci kilka takich ciasteczek
OdpowiedzUsuńBoskie babeczki :)
OdpowiedzUsuń