piątek, 5 września 2014

ryba z owocami - wspólne gotowanie


Aguś i Łucja zaprosiły mnie do wspólnego gotowania pod wielce zacnym wezwaniem rozpowszechniania uwielbienia dla dań rybnych. Temat (ryba z owocami) stanowił spore wyzwanie, ale udało się i powstał całkiem przyjemny, pieczony halibut z karmelizowanym, pikantnym mango. Nie jest to może taki wykwint, jak pstrąg z truskawkami, ale jeśli miałabym zachęcić kogoś do jedzenia ryb, to ta propozycja jest ideałem, jako ani zbyt nudna, ani zbyt awangardowa. Zresztą, z mango czy bez - jedzmy ryby!
Jeszcze raz dziękuję Gospodyniom akcji za zaproszenie. Razem gotowały:
Łucja, Mysza75Dorota, Ewelina, Beata, Renata, Ania, Basia&Julka, Magdalena oraz Aga.
Dziękuję, było super!
Należy przygotować:

500-600 g filetów z halibuta (bez skóry)
limonkę*
łyżkę masła (mocno schłodzonego, dla alergików - klarowanego)
sól i pieprz
owoc mango
łyżkę ciemnego cukru trzcinowego
chilli, pieprz, kardamon - do smaku

Karmelizowane mango: owoc umyć, obrać, pozbawić pestki. Miąższ pokroić w niezbyt dużą kostkę. Na suchej patelni rozpuścić cukier, wrzucić mango i karmelizować powoli, aż nieco zmięknie. Doprawić pieprzem, chili i kardamonem, wymieszać, jeszcze chwilę trzymać na patelni, a następnie przełożyć do miseczki. Gdy wystygnie dodać do smaku soku z limonki lub octu winnego, wymieszać i odstawić. Ryba: filety umyć, skropić sokiem z limonki, posolić oraz popieprzyć (jeśli płaty są cienkie - zawinąć je w roladki), posypać wiórkami masła i owinąć folią aluminiową, tworząc tzw. papilot. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec 20-25 minut. Podawać z karmelizowanym mango.

*sok z limonki jest potrzebny do skropienia ryby oraz doprawienia mango - alergicy uczuleni na cytrusy pomijają skrapianie ryby, natomiast do mango zamiast soku dodają ocet winny

16 komentarzy:

  1. Patrycjo danie świetne,lekkie i smaczne:)dziękuję bardzo za wspólne gotowanie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja tez juz wiem że mango do ryby pasuje idealnie. Dziękuje za rybne gotowanie i wspólna zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakoś nie przepadam za mango, ale to danie wygląda tak smakowicie, że chętnie wypróbuję w przyszłości:) dziękuję za wspólne gotowanie i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniam! Uwielbiam rybki! Jestem absolutnie rybożerna.

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie tez było z mango :-) dziękuję za wspólne gotowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapowiada się bardzo smakowicie, kolejny świetny przepis na rybkę z owocami :)
    Ciekawy blog, będę obserwować:))

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. przepięknie podana ryba, zapisujemy przepis :) dziękujemy za wspólną zabawę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. z mango musi smakować wybornie , :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj trzeba będzie skosztować!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mango króluje! To mój ulubiony owoc :) Patrycja pysznie przyrządziłaś swoją rybkę!

    OdpowiedzUsuń
  11. mniam,.. aż pociekła mi ślinka... BOMBA!

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno w żadnej rybie nie odcisnęłam swojego uzębienia .

    OdpowiedzUsuń
  13. Raczej nie lubię ryb, ale tę wersję pochłonęłabym najpewniej z wielkim smakiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mięso mogłoby dla mnie nie istnieć - oby były ryby! :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale smakowicie wygląda! Dzięki za wspólne gotowanie :D

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!