poniedziałek, 8 września 2014

konfitura z papryki z rozmarynem


Taką konfiturę dostałam od Tarzynki. Nigdy wcześniej takich delicji nie kosztowaliśmy. A szkoda! Kasia powiedziała, że najlepsza do sera, więc z serami ją popychaliśmy. Smak początkowo zaskakujący, potem zmienia status na uzależniający. Zrobiłam oczywiście z kasiowego przepisu, dając nieco mniej cytryn i goździków, aby smak mej ukochanej papryki był nieco bardziej oczywisty. 
Weźmy

2 kg czerwonej papryki
2 cytryny
2 szklanki cukru
2 goździki
2 gałązki świeżego rozmarynu
płaską łyżeczkę cynamonu
szczyptę soli

Papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych i zblenderować. Przełożyć do garnka, dodać szklankę cukru, sól i gotować 20 minut. Listki rozmarynu drobno posiekać, a goździki rozgnieść - zawinięte w papier tłuczkiem do mięsa lub w moździerzu. Umyć i sparzyć cytryny. Zetrzeć z nich skórkę (odłożyć ją do pojemniczka) i wycisnąć sok. Sok dodać do papryki, razem z drugą szklanką cukru i gotować, aż konfitura zgęstnieje. Dorzucić skórkę z cytryny, rozmaryn, goździki i cynamon. Dobrze wymieszać i przełożyć do wyprażonych słoiczków. Pasteryzować 10 minut i wystudzić odwrócone do góry dnem. 

16 komentarzy:

  1. Połączenie nieco zaskakujące, ale i intrygujące. Chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zskakujące połączenie smaków:)ciekawa jest bardzo,jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale rarytasy u Ciebie ,też uwielbiam paprykę ,czy z goździków mozna zrezygnować ?jakoś ich nie lubię.

    OdpowiedzUsuń
  4. to już wiem co będę robić w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. intrygujące! ale skoro można zrobić deser z pomidorów to czemu nie konfiturę z papryki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale ciekawe połączenie składników. Ja bardzo lubię rozmaryn, ale jak on smakuje w takim połączeniu? Ale myślę że on się wszędzie dobrze smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O super! Bardzo ciekawy przepis, takiej konfitury nie znałam :D Zapiszę, wypróbujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  8. świetne połączenia smaków! bardzo oryginalne ... jak dla mnie
    coś mi mówi, że smakuje fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ekstra pomysł, ciekawa jestem jak mi to zasmakuje :) kusi mnie, by to przetestować

    OdpowiedzUsuń
  10. o kurczątko ! jakie to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest coś zdecydowanie dla mnie. Pyszne. Zastąpi mi w tym roku dżem z winogron z rozmarynem jako, że nasze winogrono nie wydało w tym roku ani jednego owocu (przymrozek w całej okolicy zmroził zawiązki winogron i orzechów) Myślałam juz że będzie bieda, a tu takie coś :)

    OdpowiedzUsuń
  12. coś przepysznego!
    upyrtoliło się wieczorową porą i woła ze słoików na stole aktualnie :) po raz kolejny dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. i druga porcja się już robi :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!