piątek, 19 września 2014

bezglutenowy makaron z pieczarkami i groszkiem


Jeszcze jeden przepis z archiwalnego kukbuka, czyli czasów, w których mogliśmy jeść tylko kilka produktów. Chyba dla tego kukbuka muszę wymyślić jakąś nazwę. A może macie jakieś pomysły? Nie ma zdjęcia, jak to zazwyczaj przy przepisach z archiwum, ale wierzcie mi, danie było dobre i nieźle wyglądało. Jak tak czasem patrzę na te przepisy sprzed lat, to szacun mi się dla samej siebie włącza. Taki makaron to pikuś, ale pierogi z mąki i skrobi kukurydzianej!? Dziś bym się pewnie nie odważyła...
Weźmy:

garść makaronu bezglutenowego
2-3 pieczarki
1/2 małej cebuli
1/2 szklanki ugotowanego zielonego groszku
3 łyżki oliwy lub masła klarowanego
sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić na plasterki, podsmażyć razem z cebulą, a następnie wszystko powoli udusić do miękkości. Dodać makaron oraz groszek, doprawić, chwilę razem przesmażać i podawać.

9 komentarzy:

  1. Pewnie ,że pycha , ja robię ciut podobnie tylko do glutenowego makaronu , choć ostatnio dla urozmaicenie kupuje takie smaczne kukurydziane lub kukurydziano ryżowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje smaki! Uwielbiam takie dania z makaronem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na obiad, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mmm.... podoba mi się pomysł! :) pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak makaron to tylko z prostymi dodatkami, wybieram wersję z masłem klarowanym wybieram zamist oliwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia nie ma, ale ja wiem, że musiała być smakowita :-)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!