środa, 24 września 2014

łagodny ketchup bez cukru dla dzieci


Robota praktycznie żadna, a efekt świetny. Wolę własny keczup, bo mam nad nim pełną kontrolę, wiem, że pomidory były zdrowe, przyprawy naturalne, a ocet - jabłkowy. No dobra, ma jedną wadę - nie można go wyciskać z plastikowej butli, bo mama wkłada go do słoików. Ale na to też się znajdzie rada. Wystarczy mieć opakowanie po keczupie, najlepiej takim opatrzonym dwoma żółtymi łukami i... no wiecie.
Przygotujmy:

2-3 kg pomidorów (podłużnych, mięsistych)
2 cebule
czerwoną paprykę
10 ziaren pieprzu
3-4 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 ząbki czosnku
po łyżeczce bazylii i oregano
goździk
sól morską, ocet jabłkowy i syrop daktylowy - do smaku

Paprykę opiec pod grillem, włożyć do foliowej torebki na kilka minut, a następnie obrać ze skórki i oczyścić z nasion i błon. Umyte, pokrojone w ćwiartki pomidory, oczyszczoną paprykę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek i przyprawy włożyć do garnka i powoli dusić, aż pomidory zmiękną. Wyjąć przyprawy, a warzywa przetrzeć przez sito. Przetartą masę redukować powoli, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Doprawić do smaku syropem, solą i octem, wymieszać, jeszcze chwilę pogotować i rozlać do wyparzonych słoików. Słoiki z ketchupem pasteryzować ok. 20 minut.

13 komentarzy:

  1. mmm... wygląda tak pysznie! jestem wieeeelką fanką ketchupu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się:) A pomysł z butelką świetny;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pomysłowy ketchup-jednak co domowe,to domowe,wiadomo,co w środku:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Całe lata nie robiłam domowego ketchupu. Kiedyś jak zrobiłam to zniknął w mig. Muszę znów zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  5. Też tak kiedyś robiłam, na szczęście dzieci już duże i nie muszę uciekać się do podstępu, ale wiem jakie zdumienie wywołałam podając im ketchup w oryginalnym moim opakowaniu po raz pierwszy. No zupełnie mamo jak ten kupowany, jak to zrobiłaś? HI HI HI No cóż odpowiedziałam ściągnęli mój przepis i tyle ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może duzi też dadzą się na ten numer nabrać, muszę przetestować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. też robię kilka słoiczków domowego ketchupu, mnie go nie zastąpi żaden inny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łagodny ketchup w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepyszny, przypomina mi dzieciństwo kiedy babcia robiła keczup z 20 kg pomidorów :) 10 na łagodny i 10 na pikantny :D

    OdpowiedzUsuń
  10. lubię domowy ketchup, jednak często drażni mnie jego konsystencja-mimo wszystko wolałabym, aby był bardziej gęsty.. Jednak jeszcze nigdy nie udało mi się do tefo dojść..

    Ale fakt-co domowe, to domowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za pomysł na domowy ketchup, jednakże jak zrobiłem bez cukru to dzieciaki kręciły nosem, że "kwaśne". Pozdrawiam gorąco

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!