sobota, 16 sierpnia 2014

wegańskie galette z rumowymi śliwkami


Szybkie, łatwe i przepyszne ciasto z owocami. Robię je bardzo często, a wcale się nie nudzi i znika w mgnieniu oka. Ciężko w takich warunkach zrobić zdjęcie, ale wreszcie się udało. Dzięki czemu mogę je Wam dziś pokazać. Proszę Państwa, oto podchmielone galette z aromatycznymi śliwkami! Chrupiące, choć rozpływające się w ustach, nie nazbyt słodkie i z charakterkiem. Nie obawiajcie się rumu - alkohol wyparuje, pozostawiając jedynie nutkę swego urokliwego aromatu.
A po więcej słodkich inspiracji zapraszam na stronę MojeCiasto.pl :)
Przygotujmy:

na ciasto:
250 g mąki
150 g kostki do pieczenia Kasia
50 g cukru pudru
szczyptę soli
zimną wodę
na nadzienie:
ok. 3/4 kg śliwek
2 łyżki brązowego cukru trzcinowego
kieliszek (25 ml) rumu
1/2 łyżeczki cynamonu
łyżkę mąki kukurydzianej
oraz (opcjonalnie):
cukier puder do posypania gotowego galette

Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i pozbawić pestek. Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Uformować dysk i włożyć go do lodówki na pół godziny. Następnie dysk rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia i przełożyć razem z papierem na blachę. Posypać ciasto mąką kukurydzianą, zostawiając wolne brzegi (ok. 5-6 cm). Na mące ułożyć śliwki skórką w dół, skropić je rumem i posypać cynamonem oraz cukrem. Zawinąć brzegi ciasta formując galette. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piec 35-40 minut. Po upieczeniu, jeśli śliwki są bardzo kwaśne, posypać cukrem pudrem.

22 komentarze:

  1. Boskie!! Zdecydowanie za rzadko robię takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  2. p.s. bardzo ładnie sobie wszystko uporządkowałaś :) aż zazdroszczę ponieważ mi stale czasu brakuje ;/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam! Musze sprobowac bo zakochalam sie w przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie jest wegańskie, bo ta margaryna jest z mleka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hmmm... a ja myślałam, że z mleka to jest masło ;)
      Zawsze można tę margarynę zastąpić inną!

      Usuń
    2. Niestety niemal 99% margaryn ma mleczne dodatki :( Ciezko jest znalezc taka bezmleczna....

      Nawet tradycyjne maslo roslinne ma dodatek serwatki

      http://czytamyetykiety.pl/products/slynne-maslo-roslinne/

      Usuń
  5. Czy ciasto robimy bez jajka? Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Jutro będę robić taką samą, ale z jeżynami.
      Tak, jest bez jajka. To znaczy można dodać jajko/żółtko, można zamiast wody śmietanę, ale taka wegańska wersja jest najbardziej krucha i taką lubimy najbardziej.

      Usuń
  6. Rum?
    Biorę wszystko w ślepo! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis porywam ze sobą :) mam masę śliwek w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podoba mi się Twój przepis:) Takiego ciasta jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis rewelacyjny zastanawiałam się nad ciastem ze śliwkami, ale ten przepis jest poprostu cudny. Zrobię bez rumu bo wersja dla dziecka;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki ;) bez rumu też wporzo, ale rum dziecku nie zaszkodzi - podczas pieczenia wszystkie procenty ulecą. Niestety ;D

      Usuń
  10. A jaka maka? moze byc bezglutenowa? jesli tak to jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka może być pszenna, orkiszowa, ale też zapewne, choć nie próbowałam, jakiś miks bezglutenowy, np. ten, o którym piszę w zakładce "dobra dieta".

      Usuń
  11. Uwielbiam takie wypieki, a z takim nadzieniem.. rzucam się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie bym spróbowała :) Wygląda super!

    OdpowiedzUsuń
  13. Twoje wegańskie, kruche ciasto smakuje fantastycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Śliweczki z rumem... brzmi kusząco :) Jakbym była w okolicy to wpadam na takie ciacho, bądź gotowa :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm, wygląda cudnie :)
    Podobają mi się te podchmielone śliwki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda tak smakowicie, że natychmiast muszę coś zjeść :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!