czwartek, 28 sierpnia 2014

przepyszne ciasto cukiniowe z opcją bezglutenową i bezjajeczną


Nie jestem (raczej "nie byłam") wielką fanką ciast z dodatkiem warzyw. Dotąd odważyłam się jedynie na wpakowanie do ciasta dyni. Powstały wówczas tartaletki oraz dyniowy piernik. Niom. Kilka dni temu mama wróciła od sąsiadki z cukinią. I przepisem na cukiniowe ciasto w pakiecie. Z bliżej nieznanych przyczyn pakiet ten wylądował u mnie na blacie. Cóż było robić... No cukiniowca, rzecz jasna. No to zrobiłam. I teraz nie wiem: czy to ja jestem tak wybitnie uzdolniona, czy też może ciasto z cukinią jest po prostu tak niewypowiedzianie pyszne. Jak myślicie?
Należy przygotować:

2 szklanki startej na grubych oczkach cukinii
2 szklanki mąki (jak donosi Dorota S., spokojnie można dać mąkę gryczaną)
1,5 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 jajka (alergicy zamieniają na ok. 1/2 szklanki wody lub mleka roślinnego*)
2 pełne łyżki kakao (alergicy dają karob)
łyżkę cukru z pieczoną wanilią
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę sody
ewentualnie: 3/4 szklanki bakalii

Wszystkie składniki prócz cukinii, mąki i bakalii zmiksować. Dodać mąkę i cukinię, i jeszcze chwilę miksować - do połączenia się składników. Dodać bakalie, wymieszać. Formę** wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (termoobieg), po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez pół godziny.

*ilość wody/mleka zależy od soczystości cukinii, trzeba dodać tyle cieczy, by ciasto miało lekko płynną konsystencję
**my lubimy płaskie ciasta, więc cukiniowca piekę w dość dużej, płaskiej blasze

35 komentarzy:

  1. mmm! jaki miły początek dnia oglądać takie pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na cukiniowca czekam ja, na chociaż maleńki kawałek, kawalątek, skraweczek. Mój piekarnik zaniemógł - zgubił szczelność lub roztył się podczas mojej nieobecności i ramy uszczelki nie wytrzymały. Swoją drogą wiem już kto podjadał słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Muszę je zrobić! Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czekoladowe ciasta z cukinią są pyszne :) W tym sezonie jeszcze nie robiłam. Muszę koniecznie to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto cukiniowe to jedno z najlepszych ciast, jakich można uświadczyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie pysznie
    Ja tez robię z cukinią i zjada nawet taki i to z apetytem co ,,nienawidzi cukinii"

    OdpowiedzUsuń
  7. Hmm, wygląda na lekki i delikatne, takie jakie lubię najbardziej :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Piekłam cista z dynią i marchewką. Fantastyczne. Dlatego jestem pewna, że Twoje też jest świetne. Delikatne, lekkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam warzywne ciasta :) z cukinią jest cudowne, muszę spróbować takiej wersji bo ja piekę inaczej

    OdpowiedzUsuń
  10. a jaka maka zastapic pszenna zeby "wyszlo" i bylo bez glutenu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, może jakimś miksem typu Mix C, albo mieszanką, której skład podałam w zakładce "dobra dieta"?

      Usuń
  11. Mniam!! Piekłam już z cukinią i było pyszne, dlatego chętnie sięgam po Twoje!

    OdpowiedzUsuń
  12. Robiłam brownie z cukinią i było to najlepsze ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam na mleku ryżowym o waniliowym smaku - PRZE PYSZ NE! Jedyne łakocie, które mogę jeść bez strachu, że zaszkodze dziecku karmionemu piersią.
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  14. zrobiłam na mące orkiszowej i zjedliśmy pół blaszki gorącego ciasta cukiniowego :-) (resztę schowałam na jutro) Pychotka :-) dziękuje za cudowny pomysł na słodkości
    Pozdrawiam
    Kamila

    OdpowiedzUsuń
  15. Ja myślę, że jedno i drugie :)
    Ciacho wygląda bosko, od dawna się do takiego przymierzam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O takim cieście jeszcze nie słyszałem, ale wygląda bardzo apetycznie chyba zrobię sobie takie na próbę.

    OdpowiedzUsuń
  17. Niestety, nie wyszło mi tak pięknie jak na zdjęciu :(
    Jest smaczne, ale gumowe. Dość niskie (piekłam na standardowej blaszce).
    Pewnie jakiś błąd zrobiłam, ale nie wiem jaki... u nas dieta bezjajeczna, więc dodałam mleko zwykłe UHT. Mąka zwykła pszenna typ 650, olej kujawski, cukinia z własnej działki.
    Może za gęste miałam ciasto? Dało się wlać na blachę, ale nie wartkim strumieniem, raczej się ciągnęło... Piekłam wg wskazówek w piekarniku z termoobiegiem.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tez cukinia z wlasnej dzialki i tez nie wyszlo takie puszyste.Moze o to chodzi?bylo raczej geste niz lejace

      Usuń
  18. takie ciasta lubię, miałam wielką cukinię i zrobiłam z niej pasztet, już żałuję :))

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam 2x wersjie bez jajek, wyszły zakalce. Zrobiłam raz w wersji z jajkami, też zakalec :( co robilam źle? Najdziwniejsze jest jednak to, że i tak wszystkim smakowało i ciasta zostały zjedzone w całości :) podejde do niego jeszcze raz, bo naprawde jest pyszne, może wreszcie się uda.

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobiłam wersje wegańską, jest REWELACYJNA! ( na oko zmieszałam mąkę kukurydzianą, ryżową, gryczaną i ziemniaczaną)
    PYCHA!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. A mi ciasto wyszlo wysmienite. Nie dodawalam jajek, tylko pół szklanki wody. Zmniejszylam ilosc cukru. Zamiast sody dodalam proszek do pieczenia. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  22. Robiłam wszystko dokładnie jak w przepisie ale niestety wyszedł mi zakalec, ciasto było gęste i nie wyrosło, jest gumowate i mokre ale smaczne. Nie wiem gdzie popełniłam błąd, będę próbować jeszcze raz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wegańskie ciasta są trochę gumowate, no ale nie powinnien wyjść zakalec. Może było za gęste, proszę jeszcze raz spróbować, bo to ciasto z tych zawsze dobrze wychodzących ;)

      Usuń
    2. Dziękuję, też tak myślę, że było za gęste ;-) ale mimo zakalca jest już zjedzone ;-)

      Usuń
  23. Odpowiedzi
    1. Nie obieram, ale używam młodej, myślę, że starszą warto obrać i pozbawić nasion.

      Usuń
    2. 2x zakalec :/ maka gryczana,co robie zle?

      Usuń
    3. Nie wiem, bo nie ma mnie przy pieczeniu ;P

      Usuń
    4. Twoje wyglada jak taki puszysty murzynek.Rzeczywiscie takie jest?kolejność wedle przepisu,tylko ta mąka...

      Usuń
    5. Bo wegańskie ciasta tylko wyglądają nieźle na zdjęciach, a w rzeczywistości są cieższe, "gumowate". No ale nie zakalce, zakalec dla mnie jest wtedy, gdy ciasto jest mokrym, twardym zbitkiem.

      Usuń
  24. Fantastyczny przepis, dałam niecałe 2 szklanki mąki gryczanej i 1/2 szklanki ksylitolu zamiast cukru, włożyłam do foremek na muffinki, dodałam pistacje i banany, wyszły obłędne! Miękkie, elastyczne, wilgotne, aromatyczne. Wielkie dzięki za przepis, zupełnie jak nie bezgluten :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Któryś raz już słyszę, że to ciasto super wychodzi na mące gryczanej, chyba się skuszę. Pistacji nie możemy :(
      Cieszę się bardzo, że smakuje i dziękuję!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!