piątek, 8 sierpnia 2014

kruche ciasto z malinami i kruszonką


Krucha i bardzo smakowita, taka jakby tarta, ale bez kremu. Znika błyskawicznie, dlatego podaję proporcje na dużą formę do tarty. Jeśli na porcję jeszcze ciepłego ciasta położycie kulkę lodów waniliowych, zjecie przepyszny, letni deser.
Weźmy:

na spód:
200 g mąki
100 g bezmlecznej margaryny
30 g cukru
szczyptę soli
śmietankę owsianą
na kruszonkę:
50 g mąki
50 g płatków owsianych
50 g bezmlecznej margaryny
łyżeczkę cynamonu
na nadzienie:
500 g malin
pełną łyżkę mąki kukurydzianej
ewentualnie: cukier puder do posypania upieczonego ciasta

Maliny opłukać i rozłożyć na papierze kuchennym, żeby obeschły. Składniki na spód zagnieść, dodając tyle śmietanki, by otrzymać zwarte, elastyczne ciasto. Wylepić nim cienko formę na tartę. Posypać mąką kukurydzianą i równomiernie rozłożyć maliny. Ze składników na kruszonkę szybko wyrobić grudkowate ciasto i posypać nim maliny. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (termoobieg) i piec, aż się kruszonka zrumieni, ok. 30-35 minut.

23 komentarze:

  1. Lubię kruche ciasto z owocami, ale z malinami jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniale wygląda, kruchutkie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham maliny z kruszonką i lodami, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta kruszonka wygląda tak pysznie... chyba sobie takie upiekę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Najlepsze :) U mnie dziś również kruche ciasto, tyle, że z jagodami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka bezglutenowa mąka tu pasuje?? Tarta grzechu warta..;)

    OdpowiedzUsuń
  7. No i na kukurydzę mamy nietolerancję..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może na mące jaglanej?

      Usuń
    2. Raczej proponuję make ryżową - jaglana często ma gorzki posmak.

      Usuń
  8. Z malinami to poproszę dwie porcje , ciasto typu kruszonka i maliny , to sukces do kwadratu , mniam

    OdpowiedzUsuń
  9. Z lodami musi smakować obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasto kruche z malinami, mniam ....
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmniam! niebo w gębie!

    kocham takie malinowe ciacha... i ta kruszonka! bomba!

    a ja zapraszam na nową domenę mojego bloga tortadellafiglia.com :)
    mam nadzieję, że Ci się spodoba!

    OdpowiedzUsuń
  12. O widzę kruszonkę, wiesz jak ona na mnie działa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Idealne zwieńczenie letniego niedzielnego obiadu. Jaka szkoda że nie mam TU (na dzikich polach) piekarnika. :( Muszę coś z tym zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda doskonale:) Ciasta z malinami dawno nie robiłam, a kruszonkę uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wiedziałam że to będzie pyszne :) Mniam!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Powinnaś mieć tu gdzieś na blogu księgę skarg i zażaleń, żebym ja mogła w niej napisać, że stanowczo tu u Ciebie za dużo pysznych i pięknych owocowych ciast ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj takie kruche idealne do herbaty :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!