niedziela, 24 sierpnia 2014

galette z jeżynami (bez mleka i jajek)


Uwielbiamy galette, bo jest łatwe i pyszne. Robię z różnymi owocami, np. galette ze śliwkami czy brzoskwiniami, ale też galette wytrawny. W dodatku ma tzw. rustykalny urok oraz, jako że to wypiek błyskawiczny, jest idealny, gdy mają się pojawić niespodziewani goście. Co nie oznacza, że dla spodziewanych nie warto go robić. Z tym, że jako pyszota wielka, tych spodziewanych może nie doczekać.
Należy mieć:

na ciasto:
250 g mąki
150 g bezmlecznej margaryny
60 g cukru
szczyptę soli
zimną wodę
na nadzienie:
duży kubek jeżyn
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
łyżeczkę mąki ziemniaczanej
oraz (opcjonalnie):
cukier puder do posypania gotowego galette

Jeżyny opłukać, osuszyć i wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Uformować dysk i włożyć go do lodówki na pół godziny. Następnie dysk rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia i przełożyć razem z papierem na blachę. Wyłożyć jeżyny, zostawiając wolne brzegi (ok. 5-6 cm), które następnie należy zawinąć, formując galette. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piec 35-40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Jeżyny 2014

16 komentarzy:

  1. Wstawiaj wodę pędzę do Ciebie a herbatkę i kawałek tych jeżynowych pyszności! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne zdjęcie. Lubię mieć zamrożoną porcję ciasta kruchego, tak na wszelki wypadek gdy wpadają niezapowiedziani goście :). Ostatnio eksperymentuję i mąkę pszenną zastępuję żytnią lub razową.

    Pozdrawiam
    Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale u Ciebie pyszności:) Wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem tą szczęściarą która zjadła osobiście pół tej tarty :) przepyszna! Od teraz będę robić kruche bez jajek i mleka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, jak pisałam na fb- pojadłabym! Dawno już nie jadłam galette i nabrałam wielkiej ochoty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny post! ;))

    Pozdrawiam

    _______________

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. pięknie wygląda :) a mogę margarynę zamienić na masło? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Pewnie, będzie lepsze :)

      Usuń
  9. Boskie :) szkoda że nie mogę po nie sięgnąć!

    OdpowiedzUsuń
  10. Skusiłaś mnie takim wypiekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda cudownie! I te jeżyny :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszny kolejny Twój wypiek galette. Chętnie byłabym takim niespodziewanych gościem u Ciebie, żeby móc się nim rozkoszować:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kusisz taką pychotka że aż strach :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!