niedziela, 24 sierpnia 2014
galette z jeżynami (bez mleka i jajek)
Uwielbiamy galette, bo jest łatwe i pyszne. Robię z różnymi owocami, np. galette ze śliwkami czy brzoskwiniami, ale też galette wytrawny. W dodatku ma tzw. rustykalny urok oraz, jako że to wypiek błyskawiczny, jest idealny, gdy mają się pojawić niespodziewani goście. Co nie oznacza, że dla spodziewanych nie warto go robić. Z tym, że jako pyszota wielka, tych spodziewanych może nie doczekać.
Należy mieć:
na ciasto:
250 g mąki
150 g bezmlecznej margaryny
60 g cukru
szczyptę soli
zimną wodę
na nadzienie:
duży kubek jeżyn
3 łyżki brązowego cukru trzcinowego
łyżeczkę mąki ziemniaczanej
oraz (opcjonalnie):
cukier puder do posypania gotowego galette
Jeżyny opłukać, osuszyć i wymieszać z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Składniki na ciasto zagnieść, dodając tyle wody, by uzyskać zwartą i elastyczną konsystencję. Uformować dysk i włożyć go do lodówki na pół godziny. Następnie dysk rozwałkować dość cienko na papierze do pieczenia i przełożyć razem z papierem na blachę. Wyłożyć jeżyny, zostawiając wolne brzegi (ok. 5-6 cm), które następnie należy zawinąć, formując galette. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) i piec 35-40 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wstawiaj wodę pędzę do Ciebie a herbatkę i kawałek tych jeżynowych pyszności! :-)
OdpowiedzUsuńFajne ciacho, mniam
OdpowiedzUsuńMniam, chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie. Lubię mieć zamrożoną porcję ciasta kruchego, tak na wszelki wypadek gdy wpadają niezapowiedziani goście :). Ostatnio eksperymentuję i mąkę pszenną zastępuję żytnią lub razową.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ania
Ale u Ciebie pyszności:) Wygląda świetnie.
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda...
OdpowiedzUsuńJestem tą szczęściarą która zjadła osobiście pół tej tarty :) przepyszna! Od teraz będę robić kruche bez jajek i mleka :)
OdpowiedzUsuńTak, jak pisałam na fb- pojadłabym! Dawno już nie jadłam galette i nabrałam wielkiej ochoty.
OdpowiedzUsuńŚwietny post! ;))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
_______________
truskawkowa-fiesta.blogspot.com
pięknie wygląda :) a mogę margarynę zamienić na masło? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki :) Pewnie, będzie lepsze :)
UsuńBoskie :) szkoda że nie mogę po nie sięgnąć!
OdpowiedzUsuńSkusiłaś mnie takim wypiekiem :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! I te jeżyny :)
OdpowiedzUsuńPyszny kolejny Twój wypiek galette. Chętnie byłabym takim niespodziewanych gościem u Ciebie, żeby móc się nim rozkoszować:)
OdpowiedzUsuńKusisz taką pychotka że aż strach :)
OdpowiedzUsuńA jakiej maki bezglutenowej można by użyć? Czy np kukurydziana z gryczana da radę?
OdpowiedzUsuń