środa, 2 lipca 2014

tartaletki z porzeczkami i kruszonką


Kwaśniutkie. Pyszniutkie. Dla miłośników czarnej porzeczki idealne. Rzeczonym miłośnikom polecam też domowy sok porzeczkowy. Będzie też dżem i nalewka. I może jeszcze wymyślę coś godnego polecenia, o ile się, zanim wymyślę, porzeczki nie skończą.
Należy mieć:

ciasto na tartę
kruszonkę z tego przepisu
szklankę czarnej porzeczki
cukier trzcinowy do smaku

Ciastem na tartę wylepić formy na tartaletki, wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i podpiekać kilka minut, aż lekko zbrązowieją. Umyte i osuszone porzeczki obtoczyć w cukrze, wyłożyć do podpieczonych tartaletek, posypać kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika na 15 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Musze sobie sprawić takie foremeczki.
    Owocowe tarteletki to byłby hit lata, gdyż owoców mi nie braknie.

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłabym :) Czarną porzeczkę uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Gdyby nie to, że się nie da porwałabym wszystkie! Uwielbiam porzeczkowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Koniecznie muszę zerknąć na mojego krzaczka, żeby zobaczyć, jak tam dojrzewanie porzeczek postępuje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. oooo takie maleństwa z porzeczkami to ja poproszę, wypieki z porzeczka najlepsze

    OdpowiedzUsuń
  6. a kysz z takimi pysznościami Pati, a kysz :-P

    OdpowiedzUsuń
  7. A u mnie porzeczki dogorywają bo nikt ich nie chce, zakamufluje je pod kruszonka to znikną. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To chyba jedyne owoce ,za którymi nie przepadam ,ale tartaletki cudowne .Może z jagodami?.

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędne! Poprooooooooszę do kawy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prześlicznie wyglądają te tarteletki! Chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!