piątek, 11 lipca 2014

jagodzianki dla NieAlergika


Delikatne, mięciutkie i puszyste ciasto. Aromatyczne, nie nazbyt słodkie nadzienie. Jagodzianka. Bułeczka z jagodami. Idealna na deser, idealna na śniadanie. Tak smakuje tylko latem...
PS. Mam też jagodzianki dla alergików, pyszne, zajrzyjcie!
Przygotujmy:

na ciasto:
500 g mąki
1/2 szklanki cukru
ok. 3/4 szklanki mleka
75 g świeżych drożdży
70 g masła
2 żółtka
jajko
łyżka cukru z wanilią
szczypta soli
na nadzienie:
ok. pół litra jagód
cukier do smaku (ok. 3-4 łyżki)
łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jagody oczyścić, dobrze wypłukać i osączyć. Drożdże rozprowadzić w ciepłym mleku, dodać po łyżeczce mąki oraz cukru, wymieszać i odstawić, by rozczyn ruszył. W tym czasie zmiksować jajko, żółtka, cukier i wanilię na puszystą masę, a masło roztopić. Do masy jajecznej dodać mąkę oraz rozczyn i wyrobić mikserem z hakami do ciasta elastyczne, gładkie i dość zwarte ciasto – w razie potrzeby dolewać po odrobinie mleka do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać ciasto dalej do momentu, aż wchłonie tłuszcz. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko podsypanym mąką blacie na grubość ok. 0,5-1 cm. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Dużą szklanką wycinać koła z ciasta, nakładać farsz i zlepiać w podłużne bułeczki. Uformowane jagodzianki ułożyć w sporych odstępach na wysmarowanej tłuszczem blasze i odstawić w ciepłe miejsce, by urosły. Następnie wstawić do nagrzanego do 150 stopni piekarnika z termoobiegiem i piec ok. 15-20 minut.

Przepis bierze udział w lipcowej akcji "Na zakwasie i na drożdżach", której gospodynią jest Łucja, autorka bloga Fabryka Kulinarnych Inspiracji.


Słodkie jagodowe lato

8 komentarzy:

  1. Oj, jagodzianeczki to ja bym tak smyk, na ząbek z rana do tej kawki, co tu stoi obok :) Ładne zdjęcie :) Pozdrawiam wakacyjnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuję się Twoimi, bo smakowicie wyglądają, a moich już dawno nie ma!
    Patyśka zapraszam z nimi na listę "Na zakwasie i na drożdżach", pomóż tworzyć lipcową listę wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas też ostatnio były :) Wyglądają znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają, już nie nadążam z tymi letnimi owocami, ale takie jagodzianki zasługują na pierwszeństwo w kulinarnych planach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smak dzieciństwa :-) Wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ooooo tak tak takie bułki to esencja lata , piękne te twoje

    OdpowiedzUsuń
  7. Najlepsze bułeczki na śniadanie o tej porze roku! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!