środa, 9 lipca 2014

dżem porzeczkowy


Niommmm... My tu mamy taki problem, że lubimy tylko czarną porzeczkę. W związku z tym robimy sok z czarnej porzeczki, tartaletki z czarną porzeczką, nalewkę z czarnej porzeczki, galaretkę z czarnej porzeczki... Co za nuda, nic czerwonego, nic białego. Ale można sobie dowolnie żonglować kolorami i robić z takich owoców, jakie lubimy. O! Z białej porzeczki robiłam kiedyś lekki przecier, na którym znakomicie rosły bezalergenowe ciasta. Ale przejdźmy do naszego dżemu. Nie narobimy się przy nim szczególnie...
Wystarczy bowiem mieć:

czarne porzeczki
nieco wody
cukier - do smaku

Porzeczki oczyścić, opłukać, włożyć do rondelka, podlać odrobiną wody i gotować na małym ogniu, aż się nieco rozpadną. Gdy dżem zacznie nabierać konsystencji, dodać cukier do smaku. Przesmażać dżem jeszcze kilka minut, a następnie przelać do wysterylizowanych słoików i zakręcić.

12 komentarzy:

  1. Aż ślinka cieknie! UWIELBIAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak długo możemy go przechowywać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po otwarciu? Aż nie zacznie pleśnieć ;)

      Usuń
  3. Czarne porzeczki , wiśnie , śliwki i morele to naj naj przetwory dają , inne fajne ale te to mercedesy
    Taki dżem to mercedes , ja lubię wszystkie porzeczki ,ale czarne najbardziej

    OdpowiedzUsuń
  4. Dżem z porzeczki to mój ulubiony :) najchętniej spożywam w pleśniaku lub pani walewskiej ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. <3 Najlepszy! Też uwielbiamy czarną porzeczkę, tylko jak na złość nie mam ani ziarenka a za to czerwonej miałam ponad 10 kg! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny kolor ,w wypiekach cudo ,za samym dżemem na kanapce nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fantastyczny dżemik, idealny na kanapkę i jako dodatek do ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Muszę koniecznie zrobić w tym roku! :P Uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny musi być ten dżem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmmmmmm, dżemowo się rozmarzyłam. Porzeczkowego jeszcze nie jadłam. Najwyższy czas to zmienić! :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. A do tego jeszcze cynamon i odrobinę kardamonu. Pycha.

    Iga

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!