środa, 4 czerwca 2014
tort z truskawkami dla NieAlergika
Lekki, delikatny tort w guście dzieci. Biszkopt rzucany kakaowy z tego przepisu plus krem na bazie śmietany i mascarpone plus świeże truskawki. Moje dzieci nie mogą mleka, ale odrobina mlecznych przetworów im nie szkodzi. Aktualnie to ich ulubiony tort, jedno i drugie życzy go sobie na urodziny. Wcale się im nie dziwię...
Trzeba mieć:
na biszkopt rzucany:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1/3 szklanki kakao
na krem:
500 g mascarpone
400 g śmietanki do ubijania 30% (przeciętne 2 opakowania)
6 łyżek cukru typu kandyz (może być też zwykły cukier puder)
łyżeczkę cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
kilkanaście truskawek
do nasączenia: szklanka posłodzonego do smaku kompotu z truskawek z kieliszkiem wódki
do przybrania: kakao, kilka truskawek z szypułkami
Biszkopt: rozdzielić żółtka od białek, te ostatnie ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając po łyżce cukru, a następnie po żółtku. Wymieszać suche składniki i dodawać stopniowo do masy jajecznej, najlepiej przesiewając i mieszając. Ciasto wylać do tortownicy, której dno jest wyłożone papierem do pieczenia, a boki suche, nienatłuszczone. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) i piec ok. 35 minut. Jeszcze gorące ciasto upuścić na blat z w wysokości ok. pół metra, wstawić z powrotem do piekarnika i studzić przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony biszkopt pokroić na trzy części. Krem: mascarpone chwilę miksować z cukrami i odstawić na ok. 2 godziny - mniej więcej po tym czasie kandyz się rozpuści (jeśli używamy cukru pudru, to nie ma potrzeby odstawiania na dłużej niż 15 minut). Ubić śmietanę, pod koniec dodając łyżeczkę cukru waniliowego. Następnie stopniowo dodawać mascarpone do śmietany, delikatnie mieszając. Spodni blat nasączyć, poukładać na nim pokrojone w plasterki truskawki, przykryć warstwą kremu, nałożyć drugi blat i czynności powtórzyć, pamiętając, by zachować nieco kremu do dekoracji. Górny blat także nasączyć, całość posmarować resztą kremu, posypać kakao, udekorować i odstawić do lodówki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Wygląda pysznie lubię takie lekkie torty :).
OdpowiedzUsuńpoproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńJa też dzieciakom sie nie dziwię- ciemny biszkopt, kremówka, mascarpone i owoce...To mój ulubiony tort! Noooo, u mnie jeszcze zazwyczaj biszkopt się trochę upija :D
OdpowiedzUsuńMój uwielbia torty z kremem z mascarpone. W ogóle wszyscy szaleją za takimi smakołykami :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciacho szkoda, że nie ma przekroju :)
OdpowiedzUsuńPyyyyyyycha :)
OdpowiedzUsuńAle elegancki,a skład ma bardzo smakowity
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda ten tort :)
OdpowiedzUsuńKażdy by się ucieszył z takiego tortu na urodziny, jestem pewna :)
OdpowiedzUsuńPatyśko ja sobie taki też życzę na urodziny :) Piękny jest!
OdpowiedzUsuńZrobiłam. Rewelacja! ;)
OdpowiedzUsuńJakże się cieszę! Dziękuję :)
Usuń