piątek, 27 czerwca 2014

odwrócone ciasto z truskawkami i kiwi


Słodkie. I kwaśne. Pieczone do góry nogami na warstwie twardego karmelu, dzięki czemu aromat owoców nie ulatuje nie wiadomo gdzie. Miałam kiwi i truskawki do błyskawicznego zużycia, więc je zużyłam, ale można sobie dogadzać wedle upodobań i możliwości, na przykład gruszkami, ananasami, czereśniami i tak dalej.
Przygotujmy:

na ciasto:
1,5 szklanki mąki
pół szklanki cukru
80 g klarowanego masła lub bezmlecznej margaryny
ok. 1 szklankę "mleka" lub wody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
na warstwę karmelu: brązowy cukier trzcinowy
5 kiwi
kilkanaście dużych truskawek

Formę (ok. 32x22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia (nie trzeba tego robić, jeśli mamy formę z powłoką nieprzywierającą). Na papier wysypać niezbyt grubą warstwę cukru - taką, by po rozpuszczeniu utworzyła się zwarta warstwa karmelu. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić piekarnik na 200 stopni i włączyć. Po kilku minutach cukier się rozpuści, a gdy lekko ściemnieje, natychmiast wyjąć formę z piekarnika. Gdy karmel stwardnieje, ułożyć na nim obrane kiwi pokrojone w plastry o grubości ok. 0,5 cm oraz przekrojone na pół truskawki. Składniki na ciasto zmiksować na gładką masę - masa powinna być lekko płynna, więc w razie potrzeby dodać płynu. Ciasto rozprowadzić na owocach, wstawić z powrotem do piekarnika i piec w 175 stopniach (z termoobiegiem) ok. 30 minut. Gdy przestygnie odwrócić do góry dnem i wyjąć z formy. 

16 komentarzy:

  1. Świetne ciacho i fajny dodatek kiwi :)
    Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie! Muszę takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj zobaczyłam je u Ciebie na fejsie i nie mogłam doczekać się na przepis. Wygląda bosko!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetnie, niestety my na liście zakazanej mamy kiwi właśnie, jako jeden z silniej alergizujących owoców :/

    OdpowiedzUsuń
  5. No teraz to ja się obśliniłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi się to ciacho podoba , takie kolorowe , pachnące nawet przez monitor

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy nie robiłam ciasta z kiwi. Twoje wygląda obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łał, cóż za apetyczne zdjęcie, częstuję się :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe czy z ciemną mąką by wyszło. Zaraz sprawdzę

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale się zgrabnie odwróciło :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo fajowo się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Na pewno spróbuję, bo wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  13. zrobiłam o świcie z jabłkami - mniaaaaaaaaaaaaaaaaaaam :) następnym razem pozwolę sobie na więcej karmelu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakuje :) Dziękuję :-*

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!