piątek, 20 czerwca 2014

kotleciki rybne (bezglutenowe)


Jak piąteczek, to nie tylko weekendu począteczek, ale też rybka. Usmażyłam bardzo dobre, delikatne i aromatyczne kotleciki. Fantastyczne do domowych fiszburgerów. My bardzo lubimy ryby, możemy też jeść jajka (byle nie za dużo i nie za często), więc dodajemy do kotletów jajko, ale kto nie może, jajka rzecz jasna nie daje. Pogryzajcie rybkami jakiś jarmuż czy inne cudo bogate w wapń, a lepiej wam się wchłonie, ołjea...
Należy zaopatrzyć się w:

500 g filetów z dorsza
2 bułeczki bezglutenowe (lub takie, dla tych, co mogą gluten)
jajko (alergicy pomijają)
po łyżce posiekanego koperku i posiekanej cebuli
łyżkę soku z cytryny (alergicy pomijają)
szczyptę chili
sól morska i pieprz do smaku
bezglutenowa bułka tarta do panierowania (lub np. taka, dla mogących gluten)
olej do smażenia

Jedną bułkę namoczyć w mleku (jeśli dozwolone) lub wodzie. Mięso ryby zmielić, "popchnąć" w maszynce drugą bułką. Do mięsa dodać resztę składników, także namoczoną i odciśniętą bułeczkę, wyrobić i odstawić masę na pół godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie uformować nieduże kotleciki, panierować je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony. Gdyby masa była zbyt wolna, dodać nieco bułki tartej. Gotowe kotleciki podawać z brokułami posypanymi podprażonym, niełuskanym sezamem oraz z jarmużem.

Cukrzyca ciążowa-obiad

9 komentarzy:

  1. Taki obiadek to ja po proszę podwójną porcję od razu - kotleciki z dorsza uwielbiam, wyglądają pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dawno już nie jadłam kotleciorów rybnych, a pojadłabym! Oj pojadła!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam kotleciki rybne, a zwłaszcza z sosem koperkowym! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rybne mówisz, a ja tak się na kalarepkę zafiksowałam, że myślałam że to z kalarepki :) Ale rybne tez wciągnę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialna alternatywa dla uwielbianych przez mojego Młodego paluszków rybnych!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne :) czasami robię podobne, ponieważ dzieci chętnie je jedzą !

    OdpowiedzUsuń
  7. To dobry sposób dla nas - rzadko jadających ryby wszelakie. Takie kotlety z pewnością by nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm wyglądają smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznościowe! Wyglądają nieziemsko:)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!