wtorek, 24 czerwca 2014

bezglutenowy chleb gryczany


Przepis z mojego ulubionego forum wydał mi się wart rozpropagowania. Dziś to już wiele możemy, ale kilka lat temu chleby czy naleśniki z gryki to było coś. Smaczne były średnio, ale co tu wybrzydzać. Potem ciocia Noemi zaczęła nam z Węgier przywozić rewelacyjny miks bezglutenowy i wszystkie moje gryczane pomysły poszły w zapomnienie. A szkoda, bo gryka rzadko uczula, warto się nią zainteresować. To znaczy tą niepaloną. Podaję udoskonaloną, czyli mniej się kruszącą wersję gryczanego chleba. To przepis z archiwalnego kukbuka, dlatego na focie jest chleb tarzynkowy. W sumie chleb gryczany niewiele się różnił wyglądem...
Należy przygotować:

500 g mąki gryczanej
ok. 500 ml wody
200 g ugotowanych, ostudzonych ziemniaków
pełną łyżeczkę soli
łyżkę melasy
paczkę suchych drożdży lub 20 g świeżych*

Ziemniaki rozgnieść, dodać resztę składników, zmiksować. Odstawić do wyrośnięcia, a następnie przełożyć do natłuszczonej keksówki i odstawić, by ciasto ponownie wyrosło. Piec w 160 stopniach przez około godzinę.

* jeśli mamy zamiar użyć świeżych drożdży, to zanim wymieszamy je z resztą składników, musimy zrobić z nich rozczyn, mieszając je z kilkoma łyżkami wody i melasą; gdy rozczyn "ruszy" dodajemy resztę składników i postępujemy tak, jak z wersją na suchych drożdżach

16 komentarzy:

  1. piękny chlebek, jeszcze nigdy takiego nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, idealny dla mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Z ziemniakami bardzo mi się podoba :) Chętnie bym zjadła na śniadanie kromeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie kupowałam mąki gryczanej, a szkoda. Nadrobię i zrobię taki bochen!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba nigdy nie używałam mąki gryczanej do chleba - tylko do blinów. Ciekawie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł! I jaki zdrowy <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis na chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny bochen, może kiedyś taki zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek wygląda świetnie, aż chciałoby się spróbować!:) Ja piekę w domu chlebek z miksów: http://bezglutenowyswiat.pl/bezglutenowy-mix-chlebowy-wieloziarnsisty-masa-netto-450g.html. Bardzo smaczne pieczywko wychodzi! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. musze wyprobowac ten przepis. do tej pory pieklam z maki gryczanej, ale bez dodatku ziemniakow i byl dobry, ale tylko swiezo po upieczeniu. potem sie kruszyl..
    czy moglabym sie dowiedziec co to byl za miks bezglutenowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miks był z Węgier, zwykła foliowa. torebka z odmierzoną porcją na jeden bochenek, wszystkie napisy na etykiecie, która była zwykłą białą naklejką po węgiersku, gdyby nie Noemi, to bym nawet nie wiedziała co to ;) to było z 10 lat temu, może ten produkt zniknął z rynku, a może jest hitem w kolorowym opakowaniu. To był miks, o ile pamiętam, na bazie mąki i skrobi kukurydzianej z dodatkiem mączki z karobu albo gumy guar.

      Usuń
  11. A jakie pieczywo dla kogoś kto nie może glutenu, mleka, jajek, ziemniaków, ryżu itd.????? :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co ten ktoś może? Może kukurydzę? Tapiokę? Chia? Len? To żeby poprawić zwartość chleba gryczanego, można zamiast ziemniaków dać skrobię kukurydzianą, tapiokę, zmielony len lub chię.

      Usuń
  12. Nasz Maluch może grykę, kukurydzę, owies bezglutenowy. Jaglana chyba go uczula. Tapiokę testujemy, bo nie jesteśmy pewni czy nie wysypuje go po niej. No i len też możemy :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!