niedziela, 15 czerwca 2014

batoniki słonecznikowe bez cukru i glutenu


To nasz deser numer jeden ex aequo ze skoraqowymi trufelkami, i podobnie jak tahinowe kulki, pokazaliśmy go w DDTVN. Batoniki robią się właściwie same, a smakują wybornie. Są po prostu zachwycające, znikają, zanim wystygną. Przepis udoskonalony, bo zawsze mi tam coś nie do końca pasowało, ale te proporcje są wreszcie jak należy.
Przygotujmy:

200 g ziaren słonecznika (łuskanych)
6 łyżek syropu klonowego
2 płaskie łyżki masła klarowanego lub bezmlecznej margaryny

Masło/margarynę zagotować z syropem, dodać ziarna i wymieszać. Małą formę (+/- 18x24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej masę. Wyrównać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 20 minut w 170 stopniach (z termoobiegiem). Gdy wystygnie, pokroić na batoniki.

27 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Paty ,a zamiast masła olej by dał rade ?

      Usuń
    2. Nie wiem, Aleńko, nie robiłam na oleju i mam obawy ;)

      Usuń
    3. hm , to pomyślę ryzykować czy wersja wegetariańska :D

      Usuń
    4. Olej kokosowy pewnie dał by radę zamiast masła

      Usuń
  2. Podraowane florentyki :-P juz nie mogę doczekać się pieczenia!
    Pozdrawiam, Gosia O.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ubóstwiam takie domowe batoniki, super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy syrop z agawy można czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cukrem po prostu, albo miodem, albo innym syropem, np. klonowym.

      Usuń
  6. właśnie tego typu ciastka lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham takie samorobiące się słodkości <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Słonecznik w karmelu... To musi smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kusisz. Bardzo. A ja właśnie jestem na etapie: staram się nie jeść cukru ;). Zrobię, w sumie nie ma w nich cukru tylko syrop z agawy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syrop z agawy jest równie zły jak nie gorszy od cukru

      https://www.facebook.com/WiemyCoJemy/photos/a.385350298158799.112416.181055951921569/871044786256012/?type=1

      Polecam przeczytanie zdania fundacji Wiemy Co Jemy

      Usuń
  10. Są doskonałe dla moich dzieciaków które uwielbiają słonecznik! Porywam przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetne, do mojej kolekcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pychota. W sam raz do zabrania do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. czy słonecznik powinien być taki zwykły 'surowy', czy lepiej go wcześniej lekko podprażyć?

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię takie batoniki do pochrupania. Wspaniale wyglądają i zawierają wszystko co lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pysznie wyglądają :). Od chrupania też pewnie nie mogłabym się oderwać!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ostrzegam. Nie można się od nich oderwac. :-) Lepiej od razu zrobić z podwójnej porcji. :-) Super blog! Ratuje mojej rodzinie życie. :-)
    Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!