wtorek, 20 maja 2014

szafranowe risotto z pieczonym udkiem kaczki


Przepyszne danie, które mieliśmy sposobność przygotowywać i zajadać podczas czekoladowych warsztatów z Siemensem. Risotto na naszych talerzach posiadało jeszcze niewymieniony w przepisie dodatek chorizo. Pycha!
Przygotujmy:

4 udka z kaczki
cytryna pokrojona w plastry (alergicy pomijają lub wymieniają na garść białej porzeczki)
4 gałązki rozmarynu 
4 ząbki czosnku 
po łyżeczce pieprzu grubo mielonego i soli morskiej  
szklanka oliwy z oliwek 
400 g ryżu do risotto 
5 łyżek masła (alergicy dają klarowane)
2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 
100 ml białego wytrawnego wina 
litr delikatnego bulionu z kurczaka 
szczypta szafranu
4 łyżki posiekanych suszonych pomidorów 
100 g świeżo tartego sera Parmezan (alergicy pomijają)
świeżo mielony pieprz czarny do smaku
1 pęczek sałaty rukola
1 łyżka oliwy truflowej

W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka z kaczki, obłożyć plastrami cytryny, gałązkami rozmarynu, rozgniecionymi ząbkami czosnku, oprószyć pieprzem i solą a następnie zalać oliwą z oliwek. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 120°C i piec ok. 3 godz. mięso zacznie odchodzić od kości. Po wystudzeniu i oddzieleniu od kości kaczkę pokroić w kostkę. Dymkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Cały czas mieszając dodać 250ml bulionu oraz szafran. Pozostały bulion stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodać przygotowaną wcześniej kaczkę, pomidory suszone, posiekany szczypior i świeżo starty parmezan. Całość doprawić do smaku pieprzem, dokładnie wymieszać i podawać z rukolą skropioną oliwą truflową.

9 komentarzy:

  1. Od dawna mam podobne w planach :) Wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. No to meldujemy się dziś całą 3 na obiedzie. Mam nadzieję że przygotowałaś większa porcję tego specjału bo mam wrażenie, że chętnych będzie znacznie więcej. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne i żółciutkie - bardzo w moim guście :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne! Jeżeli można tak powiedzieć to powiem, prawdziwie dekadenckie risotto!

    OdpowiedzUsuń
  5. Obłędnie wygląda! Chętnie bym zjadła takie na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspomnienia miłych chwil! :) Bardzo dobre danie. To risotto można z powodzeniem zrobić z samym chorizo - chorizo świetnie podkręcało danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodawałam komentarz z komórki, ale chyba się nie dodał. Wygląda niesamowicie, ostatnio mam na takie ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ ma kolor :) Zjadłabym i prosiła o więcej :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!