niedziela, 18 maja 2014

Światowy Dzień Pieczenia i murzynek dla Mamy

   

Dziś Światowy Dzień Pieczenia! Tego dnia pieczemy dla osób, na którym nam zależy - rodziny, przyjaciół, współpracowników. Dla tych, którzy są dla nas ważni. Nasz wypiek, przygotowany w tym dniu specjalnie dla nich, jest dowodem naszych uczuć. Czyż to nie piękne? Zachęcam Was serdecznie do zrobienia słodkiego prezentu swoim bliskim. Przypomnijcie im, jak wiele dla Was znaczą! Możecie skorzystać ze wspaniałych przepisów, które znajdziecie tutaj lub przygotować coś według własnego. 
Ja postanowiłam upiec murzynka dla mojej mamy. Dlaczego dla mamy? Bo to dzięki niej nasze dzieciństwo było słodkie, beztroskie i bardzo szczęśliwe. To murzynek, który moja mama piekła dla mnie i mojego brata, gdy byliśmy mali. Przepis na to ciasto jest bardzo vintage - dla mojej mamy piekła go jej mama. Ja piekę swoim dzieciom - alergia się wycisza, więc mogą zjeść po kawałku. Pewnie moja córka będzie go piekła swoim pociechom. I tak dalej...


Przepis na ciasto jest bardzo prosty. Murzynek wychodzi pyszny - delikatne wnętrze, chrupiąca skórka, intensywnie czekoladowy, z ciepłą nutką wanilii. Smak dzieciństwa. Może mieć jeszcze polewę, ale moja mama zazwyczaj robiła bez. Nie wiem, czy jej się nie chciało, czy wolała ciasto bez ;) Jednakowoż czasem polewa się pojawiała, więc w tym przepisie też się pojawi.
Przygotujmy:

na ciasto:
250 g mąki
250 g cukru
3 łyżki kakao
2 jajka
ok. 1/3 szklanki mleka lub wody
cukier wanilinowy (duża paczka)
pełną łyżeczkę proszku do pieczenia
na polewę:
4 łyżki mleka
3 łyżki cukru
pełną łyżkę kakao
łyżkę margaryny Kasia

Zagotować cukier, z margaryną, mlekiem lub wodą i kakao.Przestudzić, dodać jajka oraz cukier wanilinowy i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i ubić mikserem na gładką, półpłynną masę - w razie potrzeby, dolać jeszcze nieco mleka lub wody. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 40 minut - do suchego patyczka. Składniki na polewę wymieszać i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, aż nieco zgęstnieje. Przestudzoną polewą pokryć ciasto.

Serdecznie zapraszam do celebrowania Światowego Dnia Pieczenia!



6 komentarzy:

  1. Smakowicie wygląda ten murzynek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam proste przepisy!
    murzynek to jedno z ulubionych ciast moich dzieciaków

    OdpowiedzUsuń
  3. Murzynek - gościł chyba w każdym domu :) kochamy go, mimo że jest już określany jako vintage ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, dla mnie to też smaki dzieciństwa. To pierwsze ciasto, które samodzielnie upiekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam murzynki! Mnie najczęściej piecze je mamusia moja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciacho jak marzenie, w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!