niedziela, 4 maja 2014

krupnik jaglany na dyni


Dziś w poczcie przepisów archiwalnych bezglutenowy i bezmarchewkowy krupnik. Tak, tak, były takie czasy, że marchew uczulała, nawet ugotowana. Tymi strasznymi czasy Patyska zamiast marchwi dodawała do dań dynię. I też było pyszne.
PS. Na focie na chybcika pyknięty zwykły krupnik - na krakowskiej i z marchewką, a nawet śmietaną. Zachowajcie tę fotę w sercu. Nie ze względu na jej urok (to znaczy jego brak), tylko właściwości nadziejodajne. Wasze dzieci też już niedługo będą mogły jeść więcej.
Trzeba mieć:

3-4 kartofle
2-3 łyżki kaszy jaglanej
1/2 pietruszki
kawałek pora (ok. 5 cm)
kawałek dyni (objętościowo wielkości 2 marchewek)
łyżkę masła klarowanego lub oliwy
sól i pieprz do smaku
natkę pietruszki do posypania

Kartofle obrać, pokroić w kostkę, dynię i pietruszkę zetrzeć na tartce o grubych oczkach. warzywa podsmażyć na maśle lub oliwie, dodać kaszę, wszystko chwilę razem przesmażać, a następnie zalać wodą, dorzucić pora, doprawić i ugotować do miękkości (ok. 20 minut). Przed podaniem wyjąć pora i porcje zupy posypać natką pietruszki.

14 komentarzy:

  1. Bo krupnik jaglany i to bez krakowskiej i śmietany jest lepszy :D Na bank lepszy

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę nie pora na dynię, ja nie mam :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny ) często robię taki krupniczek dzieciom i chętnie zjadają !

    OdpowiedzUsuń
  4. No proszę, krupnik jaglany hmm, muszę spróbować koniecznie. Buziaki ślę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nawet nie wiedziałam, że marchew może uczulać...Patyśka, powiem, a raczej napiszę Ci jeszcze raz ( i na pewno nie ostatni)- po prostu z podziwu wyjść nie mogę, jak Ty kombinować umiesz, aby takie pyszności dla alergików wyczarować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł z dodawaniem dyni do zup :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kaszę jaglaną dodaję do każdej zupy, a z marchewki, mimo, że mnie nie uczula, też nie korzystam, bo nie lubię;)
    Piękny talerz:)

    OdpowiedzUsuń
  8. W dzieciństwie uwielbiałam krupnik, chętnie teraz też bym zjadła! Z taką kaszą musi smakować doskonale :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ostatnio robiłam krupnik, wyglądał całkiem podobnie;) Ale nie miał dyni, ciekawy pomysł żeby ją dodać, szkoda, że nie ma zdjęcia z dyniowym krupnikiem:):)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znakomity pomysł na zastąpienie marchewki! Faktycznie, dynia też słodka, a i danie zyskuje nowy walor smakowy. Dzięki za super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  11. Krupnik jaglany i do tego jeszcze na dyni? Hmmmm zaciekawiłaś mnie :-) Muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Marchew uczula, wiem coś o tym. U mnie aktualnie najbardziej. Dynia niestety też potrafi :(. Zdjęcie ma mnóstwo uroku. Fotografowanie zup to dla mnie masakra, a to mi się bardzo podoba. Z jednej strony proste deski, z drugiej świetny, koronkowy talerz. Bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. O rany! Zjadłabym takiego krupniku, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!