piątek, 2 maja 2014

kawowe markizy


Dziś wpis konkursowy: przepis na chwilę kawowej przyjemności zainspirowany kawą Jacobs CREMA GOLD. Kombinowałam i kombinowałam, aż sobie wymyśliłam, że taki przepis powinien być jednocześnie chrupiący dla kontrastu i kremowy dla podkreślenia delikatności smaku tej kawy. I oto są - kruche markizy z chrupiącą kawową posypką i kremowym nadzieniem. Warte grzechu!
Weźmy:

na ciastka:
250 g mąki
150 g masła
50 cukru pudru
żółtko
ewentualnie: odrobinę śmietany
na krem:
1/2 szklanki mascarpone
1/2 szklanki gotowej masy kajmakowej
płaską łyżeczkę kawy Jacobs Crema Gold
na posypkę:
100 g cukru trzcinowego
1/2 łyżeczki cukru z pieczoną wanilią
łyżeczkę kawy Jacobs Crema Gold

Z podanych składników wyrobić ciasto, w razie potrzeby dodając nieco śmietany. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Składniki posypki wymieszać i odstawić. Mascarpone, kajmak i kawę zmiksować na gładką masę. Wyjąć ciasto, rozwałkować cienko (na ok. 3 mm) i wycinać ciasteczka. Układać je na blasze, blachę wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika z termoobiegiem. Piec ciasteczka w zależności od wielkości ok. 10-12 minut, aż się zrumienią. Wyjąć, posypać kawowym cukrem i wstawić z powrotem do wyłączonego już piekarnika na 2-3 minuty. Wyjąć i wystudzić. Ostudzone ciasteczka przekładać kremem.

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

9 komentarzy:

  1. Mniam, już sama nazwa markizy brzmi pięknie, do tego motylkowa forma, no i pewnie genialny smak, trzymam kciuki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzymam kciuki za wygraną! Ciasteczka - pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Do kawy po prostu doskonałe! Już sobie wyobrażam smak kawy z takimi chrupiącymi ciasteczkami <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko warte grzechu, ale i śliczne są te markizy:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. A tak poza tym to trzymam kciuki Pati :-D Z takimi motylkami dasz radę :-D

    OdpowiedzUsuń
  6. śliczne ,wiosenne ciasteczka do kawusi..
    polecam pyszne ,kruche babeczki śmietankowe..pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pomys-na-babeczki-smietankowe.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Do kawki idealne :) chętnie bym zjadła popijając kawę, z Tobą Patyśko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow jakie boskie! Uwielbiam takie markizy <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie się prezentują te motylki, ale muszą u mnie poczekać na lepsze czasy. Zebrało się tu i ówdzie kilka kilogramów za dużo. Do lata musza zniknąć, a jak wiem łatwiej je nabyć niż zrzucić

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!