czwartek, 8 maja 2014

delikatny krem ze szparagów


Lekka zupa-krem ze szparagów - szczególnie lubiana przez dzieci. Delikatna w smaku. Bardzo ją lubimy, zwłaszcza pogryzaną czymś fajnym chrupiącym, np. domowymi chipsami z topinambura.
Należy mieć:

2 pęczki zielonych szparagów
łyżkę klarowanego masła lub innego tłuszczu
sól i pieprz do smaku
ewentualnie: śmietankę roślinną

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie (wody po ugotowaniu nie wylewać!). Przełożyć do blendera, dodać masło i zmiksować na krem, dolewając tyle wody, w której gotowały się szparagi, by uzyskać konsystencję aksamitnego kremu. Doprawić do smaku, ewentualnie zabielić śmietanką roślinną. Można podawać z chrupiącymi dodatkami.

Szparagi

16 komentarzy:

  1. o jaki apetyczny , optymistyczny

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki boski kolor! Z chęcią zjadłabym taki krem... szparagi <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie zielony! U nas też takie zupy cieszą się dużym powodzeniem, zwłaszcza ze względu na te chrupiące dodatki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda (ten kolor !) i jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że prawie wszędzie królują szparagi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szparagi uwielbiamy z beszamelem. Zupka też pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale cudowny, zieloniutki :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w planach 2 warianty na swoje pierwsze szparagi: z sosem Holenderskim i zupa krem

    OdpowiedzUsuń
  9. tak się dziś zastanawiałam w sklepie, czy kupować szparagi, czy nie. Mogłam kupić

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale ma wspaniały kolor :) bardzo lubię szparagi i zupy z nich :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny kolor ma ta zupka, myślę, że smak ma jeszcze lepszy :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Pyszna zupka, cudowny kolor, piękne zdjęcie. To tyle :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wiesz, ostatnio pokochałam szparagi, więc taką zupę, jako zupocholik będę musiała przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  14. piękny kolor! MATKO! Jestem zachwycona!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!