wtorek, 6 maja 2014
dal z warzywami
Oto nasza ulubiona paciaja. "Śliczna", prawda? Ale jej smak wynagradza wątpliwej jakości doznania estetyczne.
Trzeba mieć:
szklankę dowolnych, pokrojonych warzyw (używam mrożonki, miksu marchewki, groszku, kukurydzy i papryki, dorzucam też trochę zielonej fasolki)
pół szklanki czerwonej soczewicy
małą cebulę (posiekaną)
łyżkę żółtego curry
płaską łyżeczkę czerwonej pasty curry
łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
sól do smaku
Warzywa i cebulę podsmażyć na oleju razem z przyprawami, podlać wodą i udusić do miękkości. W tym czasie ugotować soczewicę wg przepisu na opakowaniu. Warzywa odparować, dodać przecier, lekko przesmażyć, mieszając, a następnie dodać soczewicę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Nigdy takiego czegoś nie jadłam, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpycha, lubię takie dania:D
OdpowiedzUsuńNo się dziś zgrałyśmy :) Ty mi miseczkę z warzywami a ja Tobie purisa i mamy wyśmienite jedzonko :)
OdpowiedzUsuńBardzo piękna ta paciaja. :) Zjadłabym...
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam soczewicę :) wspaniale przyprawiona :)
OdpowiedzUsuńpaciaje są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i proste w przygotowaniu, czyli danie idealne:)
OdpowiedzUsuńCytując Klasyka, czyli Ciebie, niom niom :-D
OdpowiedzUsuńA mnie tam taka "paciaja" pasuje. :D
OdpowiedzUsuńDania typu "paciaja" są piękne, ale na swój urokliwy sposób. Ja je osobiście bardzo cenię i właśnie w tej ich paciajowatości tkwi ich cała uroda!
OdpowiedzUsuń