wtorek, 6 maja 2014

dal z warzywami


Oto nasza ulubiona paciaja. "Śliczna", prawda? Ale jej smak wynagradza wątpliwej jakości doznania estetyczne.
Trzeba mieć:

szklankę dowolnych, pokrojonych warzyw (używam mrożonki, miksu marchewki, groszku, kukurydzy i papryki, dorzucam też trochę zielonej fasolki)
pół szklanki czerwonej soczewicy
małą cebulę (posiekaną)
łyżkę żółtego curry
płaską łyżeczkę czerwonej pasty curry
łyżeczkę przecieru pomidorowego (opcjonalnie)
2-3 łyżki oleju
sól do smaku

Warzywa i cebulę podsmażyć na oleju razem z przyprawami, podlać wodą i udusić do miękkości. W tym czasie ugotować soczewicę wg przepisu na opakowaniu. Warzywa odparować, dodać przecier, lekko przesmażyć, mieszając, a następnie dodać soczewicę, dobrze wymieszać i doprawić do smaku solą.

10 komentarzy:

  1. Nigdy takiego czegoś nie jadłam, chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No się dziś zgrałyśmy :) Ty mi miseczkę z warzywami a ja Tobie purisa i mamy wyśmienite jedzonko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo piękna ta paciaja. :) Zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, uwielbiam soczewicę :) wspaniale przyprawiona :)

    OdpowiedzUsuń
  5. paciaje są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne i proste w przygotowaniu, czyli danie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cytując Klasyka, czyli Ciebie, niom niom :-D

    OdpowiedzUsuń
  8. A mnie tam taka "paciaja" pasuje. :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Dania typu "paciaja" są piękne, ale na swój urokliwy sposób. Ja je osobiście bardzo cenię i właśnie w tej ich paciajowatości tkwi ich cała uroda!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!