czwartek, 22 maja 2014

bomba jagodowa z marcepanem


Prosty, ale pyszny deser. Marcepan fantastycznie komponuje się z jagodami, a bomba ładnie wygląda i świetnie orzeźwia, podana mocno schłodzona w upalny dzień. To przepis przygotowany na konkurs, ale z pewnością będę bombę robić częściej. A, zapomniałabym: alergicy zamieniają serek waniliowy na śmietankę roślinną, oczywiście.
Weźmy:

2 galaretki o smaku jagodowym Winiary Edycja Limitowana
2 opakowania serka waniliowego (ok. 300 g)
60 marcepanu
300 g jagód lub borówek

Owoce opłukać i osuszyć, marcepan drobno pokroić. Galaretki przyrządzić według przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o połowę. Gdy galaretki wystygną, dodać serki i zmiksować. Formę przelać lodowatą wodą, wlać połowę masy galaretkowej i odstawić do lodówki, by zaczęła tężeć. Następnie posypać owocami i marcepanem, zalać połową pozostałej masy galaretkowej i odstawić do lodówki. Gdy stężeje, wlać resztę masy i trzymać w lodówce do całkowitego stężenia. Przed podaniem naczynie z deserem wstawić na chwilę do wrzątku, następnie zakryć talerzem i odwrócić do góry nogami - dzięki temu deser bez problemu wyjdzie z formy.



Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY!

11 komentarzy:

  1. Jak apetycznie wygląda! Uwielbiam takie galaretkowe desery :)

    OdpowiedzUsuń
  2. połączenie galaretki i serka jest mi bardzo bliskie od lat :-) fajny pomysł z tym marcepanem. Powodzenia w konkursie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja również uwielbiam połączenie galaretki z serkiem! :) I do tego marcepan... mmmm, cudownie słodki deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Super wygląda ta jagodowa bomba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Marcepan to nie są moje smaki, ale kiedy go pominę to chętnie spałaszuje solidna porcję. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna :) Bardzo fajny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czyli taki jakby bombowy ala sernik na zimno, super! Muszę coś pokombinować, może wegańską bombę wymyślę?

    OdpowiedzUsuń
  8. No masz 100% racji. Prawdziwa bomba :) Jestem zauroczona tym dodatkiem marcepanu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Brzmi pysznie i lekko. Mniam!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!