sobota, 17 maja 2014

bezcukrowy daktylowiec z olejem rzepakowym


Podpatrzony u Natki, wciąż przepyszny, choć zmodyfikowany przepis na daktylowca musiałam dać każdemu, kto tego ciasta spróbował. Zachwycający. Zamiast cukru jest syrop z daktyli, dzięki czemu mam mniejsze wyrzuty sumienia podczas podbierania kawałka za kawałkiem. A dla jeszcze większej zdrowotności mamy w cieście olej. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego warto korzystać z niego w kuchni.
Należy zaopatrzyć się w:

2 szklanki mąki
szklankę posiekanych suszonych, niesiarkowanych daktyli
szklankę wody
szklankę wody lub kawy*
3/4 szklanki syropu z daktyli
1/2 szklanki oleju rzepakowego
łyżeczkę cynamonu
łyżeczkę sody
łyżeczkę proszku do pieczenia

Wszystkie składniki prócz mąki, proszku i sody wymieszać w garnku, powoli zagotować, wyłączyć kuchenkę i trzymać na ciepłym palniku pół godziny (u mnie stało na płycie ceramicznej, na minimalnym grzaniu). Następnie odstawić mieszaninę do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej stopniowo dodawać mąkę, proszek oraz sodę, cały czas mieszając mikserem z hakami do ciasta. Ciasto przelać do natłuszczonej formy lub mniejszych foremek, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem) i piec do suchego patyczka (w minikesówkach ciasto upiekło się po 20 minutach).

*dla dzieci lepiej zrobić daktylowca na wodzie

10 komentarzy:

  1. Genialne :) Uwielbiam daktyle, a i cynamon oraz kawa wydają się całkiem odpowiednimi dodatkami. Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie piękne chlebki :) Chętnie bym spróbowała, ponieważ nigdy nie jadłam a zapowiada się pysznie !

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, tak , takim ciastom zawsze mówię tak , ładne te twoje w formie malutkich chlebiczków

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie i fajnie, że jest bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wygląda i fajnie, że bez cukru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mam pytanie - czym zastąpić syrop z daktyli? Czy można go zrobić samodzielnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakimkolwiek innym, dozwolonym syropem, słodem lub miodem.

      Usuń
    2. dziekuje za odpowiedz, zatem jutro u mnie na pewno zagości:-)

      Usuń
  7. Ale Ci pięknie wyrósł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam połączenie smaku daktyli z kawą, ma w sobie coś takiego, że nie mogę przestać jeść :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!