sobota, 26 kwietnia 2014

makaron z tapenadą i pieczarkami


Resztka tapenady mi została, to żem ją na patelnię, i w towarzystwie, i z makaronem, i tyle z niej zostało. Niom.
Trzeba mieć:

2 garści makaronu świderki (może być inny, oczywiście, także bezglutenowy)
2 łyżki tapenady
4-5 pieczarek
łyżkę posiekanej cebuli
ząbek czosnku
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżki oliwy
nieco pasty z peperoncini - do smaku
tarty parmezan (alergicy pomijają)

Makaron ugotować al dente. Na maśle zrumienić pokrojone w plasterki pieczarki, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zmiękną, dolać oliwę oraz tapenadę i chwilę razem podsmażać. Doprawić pastą z papryczek i dorzucić makaron. Dobrze wymieszać, NieAlergikom posypać parmezanem i podawać.

Pieczarkowy Tydzień 2014

9 komentarzy:

  1. Ciekawa jestem tego połączenia smaków. Zapowiada się nieźle ;) Zapraszam Cię do dodania wpisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To po prostu nie może się nie udać, a lilipucia tarka do parmezanu jest po prostu boska :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej jak bym zjadła takiej tapenady... mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Boska fota <3 aż bym sobie zjadła taki makaronik! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny przepis i piękne zdjęcie :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha, uwielbiam tapenadę.

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne są takie makarony! Ja tapenadę wyjadam łyżkami, nic by do makaronu nie zostało :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie przyrządzony makaron i piękne zdjęcie :)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!