czwartek, 17 kwietnia 2014

cytrynowy baranek


Formę na baranka pożyczam raz na rok w wiadomych okolicznościach. Tak odświętnie, prawda? Baranek na Wielkanoc musi być. Robi się go bardzo szybko, a wygląda uroczo, dlatego polecam go zapracowanym gospodyniom na wielkanocny stół. Przy okazji dzielę się bardzo fajnym konwerterem, świetna rzecz!
Trzeba mieć (na dwa barany):

300 g mąki
250 g cukru
4 jajka
łyżkę cukru z pieczoną wanilią (lub cukier wanilinowy)
skórkę otarta z cytryny + sok z cytryny (dużej!)
łyżeczkę proszku do pieczenia
szczyptę soli

Stopioną kostkę do pieczenia dobrze utrzeć z cukrami, jajkami oraz solą. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, zmiksować, na koniec dodać sok i skórę z cytryny i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Formę natłuścić i wlać do niej ciasto. Wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i piec ok. 40 minut. Ostudzonego baranka wyjąć z formy, posmarować roztopionym masłem i obficie posypać cukrem pudrem. Udekorować według uznania.

Wielkanocne Smaki - edycja IV

10 komentarzy:

  1. podoba mi się pomysł na posypkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skoro Baranek świąteczny już gotowy to pora na życzenia. Wszystkiego dobrego świąt ciepłych słonecznych i radosnych. Szczęścia i pomyślności i żeby wszystko się udawało i spełniało. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny ja prawdziwy !
    Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale uroczy! Śliczny baranek. Aż dziw bierze, że jest całkowicie jadalny! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba starej daty jestem, ale konwerter mnie zajeżył :). Po pierwsze 1 łyżka, to 15 ml, a nie 10. Po drugie jakoś tak niewygodnie mi było to wszystko ustawiać. Wolę swoje stare tabelki.
    Baranek cudny. Jak żywy :D.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zwykle: najpierw napisałam, potem się zastanowiłam. Broń Boże nie chciałam atakować konwertera, tylko pożalić się, że nie trafiają do mnie nowoczesne rozwiązania ;).

      Usuń
  6. Baranek , normalnie prawdziwy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale baran :-) Czaderski :-) Pati wesołych i pysznych Świąt! Ściskam i pozdrawiam świątecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ on słodki! Dosłownie i w przenośni!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!