sobota, 15 marca 2014

stripsy a'la kfc


Jeszcze jeden przepis z archiwalnego kukbuka alergicznego. Ale od czasu do czasu i dziś je robię, bo są wyjątkowo pyszne. Wiecie, jak się jest małym alergikiem, to pizza, hot dogi, hamburgery i tym podobne przysmaki wydają się być najsłodszym z zakazanych owoców. 
To były nasze stripsy z kej-ef-si. Obowiązkowo z frytkami, gotowaną kukurydzą i keczupem.
Weźmy:

filet z kurczaka (najlepiej bio)
płatki kukurydziane
roztopione masło klarowane*
sól, słodka papryka w proszku do smaku

Piersi pokroić w słupki, doprawić, obficie posmarować masłem i obtoczyć w pokruszonych płatkach. Poukładać na blasze, wstawić do gorącego (175 stopni) piekarnika i piec ok. 20 minut. 

*myślę, że płatki przylepią się równie dobrze na margarynę, oliwę lub olej, ale nie próbowałam, to nie wiem na sto procent

14 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy pomysł:) wypróbuję na 100 %:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za przepis z archiwum ;) dla tych, co nie mogą kukurydzy (płatków niestety też), polecam panierowanie w zmielonych waflach ryżowych :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Superaśny pomysł z tymi waflami! Dziękuję :)

      Usuń
  3. Owoce zakazane? To ja poproszę ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też takie robię :) tylko przed obtoczeniem marynuję w sosie czosnkowym :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł! Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetyczny pomysł :) mimo, że za KFC nie przepadam to chętnie przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pomysł rzeczywiście rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!