czwartek, 27 marca 2014

piwne talarki


Pyszne wyszły te krakersy. Kruchutkie, aromatyczne, w piekarniku fajnie puchną, tak jak chlebki pita. Uwaga: uzależniające. Wiadomo, do czego najlepsze ;)
Należy mieć:

100 g mąki
50 g bezmlecznej margaryny (dla NieAlergików: masła)
trochę ciemnego piwa
sporą szczyptę soli
mielony kminek

Z podanych składników (prócz kminku) zagnieść ciasto, dodając tyle piwa, by uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję. Ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki, a następnie cienko rozwałkować (ok. 2 mm) i powycinać małe krakersy (ja wycinałam kieliszkiem od wódki). Krakersy poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je piwem, posypać kminkiem, docisnąć przyprawę palcami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec aż "spuchną" i się zrumienią, ok. 10 minut.

15 komentarzy:

  1. Świetne do chrupania przy filmie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis :) Muszę zrobić na weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak termoobieg się zbuntował? to ile stopni, bo dodatek piwa spowodował domową mobilizację w celu wykonania

    OdpowiedzUsuń
  4. Proszę porcję prosto do domu , mniam

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne na mecz :) Szkoda, że wczoraj nie znałam przepisu jak grał Juventus - wdzięczność męża bezcenna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super! Idealne na mecz, film... do podgryzania ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. A ile piwka do tego przepisu schodzi? Tak mniej-więcej (bo wiem, że za każdym razem może wyjść inaczej :).
    Pozdrawiam,
    Gosia O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odrobina, nawet nie umiem powiedzieć, może kilka łyżek :)

      Usuń
    2. To będę musiała napiec ich duuuużo.... Nie ma komu dopić piwka :) To mam plan na wieczór! :)
      Pozdrawiam,
      Gosia O.

      Usuń
    3. Krakersy mega! Z racji tego, że nie lubię kminku - zrobiłam z sezamem i z solą. Wyszły mniam. Na mące żytniej też fajne są. I liczę, że 0,5l. piwka starczy na 10-12 porcji ciasta :P
      Pozdrawiam,
      Gosia O.

      Usuń
  8. Fajne te talarki :-) wyciągam po nie łapkę łapkę, bo akurat dzisiaj piątek, weekendu początek :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. super przekąska na wieczór:D

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!