Należy mieć:
100 g mąki
50 g bezmlecznej margaryny (dla NieAlergików: masła)
trochę ciemnego piwa
sporą szczyptę soli
mielony kminek
Z podanych składników (prócz kminku) zagnieść ciasto, dodając tyle piwa, by uzyskać zwartą, elastyczną konsystencję. Ciasto odłożyć na kilka minut do lodówki, a następnie cienko rozwałkować (ok. 2 mm) i powycinać małe krakersy (ja wycinałam kieliszkiem od wódki). Krakersy poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować je piwem, posypać kminkiem, docisnąć przyprawę palcami. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) i piec aż "spuchną" i się zrumienią, ok. 10 minut.
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuńŚwietne do chrupania przy filmie :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :) Muszę zrobić na weekend :)
OdpowiedzUsuńA jak termoobieg się zbuntował? to ile stopni, bo dodatek piwa spowodował domową mobilizację w celu wykonania
OdpowiedzUsuńO 25 stopni więcej :)
UsuńProszę porcję prosto do domu , mniam
OdpowiedzUsuńIdealne na mecz :) Szkoda, że wczoraj nie znałam przepisu jak grał Juventus - wdzięczność męża bezcenna ;)
OdpowiedzUsuńSuper! Idealne na mecz, film... do podgryzania ;)
OdpowiedzUsuńA ile piwka do tego przepisu schodzi? Tak mniej-więcej (bo wiem, że za każdym razem może wyjść inaczej :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Gosia O.
Odrobina, nawet nie umiem powiedzieć, może kilka łyżek :)
UsuńTo będę musiała napiec ich duuuużo.... Nie ma komu dopić piwka :) To mam plan na wieczór! :)
UsuńPozdrawiam,
Gosia O.
Krakersy mega! Z racji tego, że nie lubię kminku - zrobiłam z sezamem i z solą. Wyszły mniam. Na mące żytniej też fajne są. I liczę, że 0,5l. piwka starczy na 10-12 porcji ciasta :P
UsuńPozdrawiam,
Gosia O.
Super! Dzięki!
UsuńFajne te talarki :-) wyciągam po nie łapkę łapkę, bo akurat dzisiaj piątek, weekendu początek :-)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska na wieczór:D
OdpowiedzUsuń