wtorek, 4 marca 2014

kurczak w maśle orzechowym dla NieAlergika


Są takie dania, którym strach robić zdjęcia. Na przykład schab w morelach, albo kurczak w maśle orzechowym. To znaczy ja się boję, bo cóż tu ściemniać: jako fotograf zupełnie sobie z nimi nie radzę... W każdym razie pod przepisem fota poglądowa - tylko dla osób o mocnych nerwach!
Kurczak ten jest przepyszny. Doskonale smakuje z basmati albo naanami i raitą. Niestety nie pamiętam, jak przepis znalazł się w moim kukbuku. Tutaj go znalazłam, już w trakcie pisania tego posta, ale ja go mam raczej z jakiejś gazety. Poza tym, czy to aż tak ważne? Ważne, że pycha!
Trzeba mieć:

500 g filetów z kurczaka
brokuł
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
3-4 łyżki oleju z pestek winogron
250 ml śmietany
3 czubate łyżki masła orzechowego
maleńka suszona papryczka chilli
sok z ½ cytryny

Rozgrzać olej, wrzucić posiekany czosnek, a gdy się zacznie rumienić, dodać pieprz i pokrojone w kostkę mięso. Gdy się kurczak zetnie, dodać podzielone na różyczki brokuły oraz sól i dusić 7-10 minut. Wlać śmietanę, wymieszać, dodać masło orzechowe oraz pokruszoną papryczkę i sok z cytryny. Wymieszać, dusić 10 minut często mieszając.


21 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Muszę spróbować go zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, już czuję ten zapach! Zrobię na obiad :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię takie połączenie, ten zapach, który się roznosi po kuchni, pycha:d

    OdpowiedzUsuń
  4. Łe, a ugotuj dla mnie takiego kurczaka, ale bez kurczaka, hi, hi ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyknij z cieciorką zamiast trupa, będzie może nawet smaczniejsze :)

      Usuń
  5. A tak poważnie – z tofu zamiast kurczaka dla takich cudaków, jak ja? Czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę, że gadamy on line ;D Tofu to nie wiem, ale cieciorka by tu wg mnie była idealna :)

      Usuń
  6. Zrobię mężulkowi - on kocha masło orzechowe :) A sataye i tym podobne też lubię :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób i przyfoć, to będę odsyłać do Ciebie :)

      Usuń
  7. Nie wierzę, że aż taki niefotogeniczny był;)
    Ja robię czasem pastę warzywną a masłem orzechowym, jest super, więc i taki kurczak też na pewno smakuje genialnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Brzmi pysznie :) i prosty, będę robić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. No to pięknie mnie zwiodłaś zdjęciem brokuła. Choć trudno mi uwierzyć, żeby Twoje zdjęcie było brzydkie, to i tak wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wiesz, ale następnym razem to wrzuć fotę choć poglądową. Nawet na talerzu, tak jak jecie. Ot bo ciekawa jestem jak brzydko wyszło. Aż nie mogę uwierzyć :) Ale pyszne być musiało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, jak następnym razem będę robić, to pyknę fotę poglądową ;)

      Usuń
  11. na pewno wyglądało apetycznie:) świetny przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!