czwartek, 6 lutego 2014

wytrawne gofry góralskie


Ja wiem, że to nieelegancko tak się chwalić, ale te gofry wyszły bardzo niom-niom. Pięknie pachną, są lekkie, apetycznie chrupią i bardzo dobrze smakują. Mnie najbardziej saute. Choć z żurawinką i grzańcem też okazały się niczego sobie. Muszę wymyślić ich wersję dla alergików :) 
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem oraz możliwościami, jakie daje w kuchni. 
Tym razem użyłam Smakowitej Pajdy z dodatkiem cebulki i jabłek.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Weźmy:

250 mąki
100 g Smakowitej Pajdy z Cebulką i Jabłkami
180 ml mleka
łyżeczkę cukru
łyżeczkę soli
80 g oscypka
jajko
opakowanie suszonych drożdży (7g)

Mąkę, jajko, lekko podgrzane mleko, sól, cukier oraz drożdże wyrobić w misce, najlepiej mikserem z hakami do ciasta. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie stopić Smakowitą Pajdę i zetrzeć ser. Do wyrośniętego ciasta dodać ser, dobrze wymieszać. Na końcu dodać smalczyk i wyrabiać, aż ciasto go wchłonie. Odstawić ciasto na ok. 30 minut, by ponownie wyrosło. Rozgrzać gofrownicę i smażyć nieduże wafle, przez ok. 3 minuty. Studzić wafelki na kratce i podawać z domową żurawiną.

32 komentarze:

  1. Jestem wieeeelką fanką oscypków !!! Te gofry to coś idealnego dla mnie ! Robię, koniecznie :-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też! A te gofry są naprawdę dobre, spróbuj :)

      Usuń
  2. uwielbiam oscypki zwłaszcza na ciepło, mniam:D pysznie wyglądają Twoje gofry czas najwyższy też sobie takie zrobić:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O taaaaaak... Grillowany oscypek z żurawinką i kminkowymi grzankami, niommmmm....

      Usuń
  3. Ojeeeeeeej! Dopiero śniadanie zjadłam i już jestem głodna, jak tak patrzę na Twoje gofry!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. na to bym nie wpadła, żeby pajdę tu wsadzić :-) wyglądają apetycznie, hej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Niom-niom:) Super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł przedni. Mimo, że ta smaczna pajda średnio do mnie przemawia. Ale wytrawnych gofrów jeszcze nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pajda jest fajna dla wege, mogą pojeść normalnie ;D

      Usuń
  7. Jadłabym! Wyglądają tak chrupiąco! Nawet oscypek by mi nie przeszkadzał :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nata, gofry są wporzo, zamiast oscypka można dać inny ser, jakiś miękki, ale wyrazisty :)

      Usuń
  8. Piękne goferki! Muszę pokombinować czy dałoby się je przyrządzić bez gofrownicy, bo jej jeszcze nie posiadam... Pozdrawiam, żona in spe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej, nie wiem, jak zrobić gofry bez gofrownicy :(

      Usuń
  9. Ale mi smaku narobiłaś! Szkoda, że nie mam gofrownicy :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nie o gofrach... ale chce podziękować za zachętę do glosowania na mojego bloga. Przeszłam dalej na trzeciej pozycji:) Bardzo dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, powodzenia w dalszej części konkursu!

      Usuń
  11. Bardzo fajne te gofry, pomysł przedni .Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ja tak dawno gofrów nie jadłam a Twoje wyglądają tak pysznie, że nie mogę się powstrzymać!! chcę je zjeść!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, już nie ma :( Ale mogę Ci zrobić :)

      Usuń
  13. Tyle fajnych przepisów widzę ze "smakowita pajdą", że chyba przyszła pora żeby po nie sięgnąć. Nie mam gofrownicy niestety więc wpadnę chętnie do ciebie na te gofry. A tak poważnie ciekawe czy w urządzeniu do zapiekania kanapek by wyszły?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy da się, ale jak będziesz się wybierać do mnie, to Ci zrobię gofry :)

      Usuń
    2. Obawiam się, że teraz już masz to jak w banku. Powiedz tylko gdzie i kiedy ;)

      Usuń
    3. Kiedy chcesz, zapraszam! Dam gofry, ale w zamian zażądam tajemnicy zdjęć do rosołu z wkładką ;)

      Usuń
  14. widzę, że doborowe towarzystwo stanęło do konkursu :)
    trzymam kciuki!
    a gofry - marzenie ściętej głowy, nie mam gofrownicy :( a wyglądają smakowicie :D
    ps
    jesteś moim ulubionym ekspertem w ddtvn :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, doborowe, aż się czuję nie na miejscu :)
      Muszę napisać do tefałen, że jestem ulubionym ekspertem Pesteczki, w związku z czym kontrakcik na 20 tysi poproszę ;)

      Usuń
  15. Świetny pomysł połączenia "smakowitej pajdy" z pozostałymi składnikami. Myślę, że tam gdzie oscypek i żurawina to sukces murowany. Fantastyczne te gofry. Pozdrawiam, Krys

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!