poniedziałek, 10 lutego 2014

smakowita kartoflanka


Myślę, że ta zupka jest najlepszym dowodem na to, że czasem wystarczy magiczny składnik, by zrobić coś z niczego. Tu magicznym składnikiem jest Smakowita Pajda, i to dzięki niej trochę wody z kartoflami staje się przysmakiem. Nie ściemniam, serio.
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem, aromatem oraz możliwościami, jakie daje w kuchni.
Trzeba mieć:

2 litry bulionu lub wody
5-6 kartofli
garść drobnego makaronu do zup
50 g Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkami
cebulę
łyżkę mąki
2 serki topione (alergicy pomijają ten składnik)
sól i pieprz do smaku

Kartofle obrać, pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce Smakowitej Pajdy. Zalać bulionem lub lekko osoloną wodą i gotować pod przykryciem ok. 20 minut, dodając makaron tyle czasu przed końcem ich gotowania, by zdążył się ugotować równo z ziemniakami. Cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na reszcie smalczyku roślinnego, wsypać mąkę, chwilę razem przesmażać, dodać do zupy i zagotować. Zupę zestawić z ognia, dodać serki i mieszać, aż się rozpuszczą. Doprawić do smaku.



24 komentarze:

  1. Ojej, jak ja dawno nie jadłam kartoflanki. Twoja zapowiada się pysznie, więc może wreszcie ją sobie ugotuję, bo lubię bardzo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten dodatek serków też robi swoje ;)

      Usuń
  2. Takie gęste zupy należą do moich ulubionych! Kartoflanka musi być pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zasadniczo, to kartoflanka nie jest zbyt gęsta, ale serki zagęściły ;)

      Usuń
  3. Jak ja lubię takie zupy :) ciekawa jestem jak smakuje ze smakowitą pajdą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja dawno takiej zupy nie jadłam! Rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie smakowita zupa praktycznie z "niczego". Kusicie ostatnio na blogach tym smalczykiem, że dziś po niego idę do sklepu. Same "ochy" i "achy"- muszę go w końcu spóbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej ! mnie chyba nic nie przekona do kartoflanki

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam kartoflankę. To jedna z moich ulubionych zup. Może dlatego że babcia mi ją często robiła. Muszę koniecznie sobie dziś przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też ją babcia przyrządzała :) Ale na tę babciną jeszcze przyjdzie pora, ta jest wariacją.

      Usuń
  8. Z tym smalczykiem musiała smakować wybornie. Wygląda pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszelkie zupy bardzo lubię, naczynko na zypę jest bardzo urocze, a zupa w nim wyglada smakowicie. Chętnie zaczerpnęłabym z tego kociołka dobroci.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :)
      Kocioł z tchibo, były śliczne, ale piekielnie drogie :/

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!