wtorek, 11 marca 2014

placki z warzyw


Następny przepis z prehistorycznego kukbuka alergika. To były pyszne placuchy. I zdrowe. Właściwie to nie wiem, czemu od tak dawna ich nie robię... Może dlatego, że teraz lubimy warzywka w formie sobie właściwej. Do zrobienia placków można użyć dowolnych, dozwolonych w diecie warzyw. Myślę, że jedynym obowiązkowym składnikiem jest ziemniak, który skleja masę placuszkową.
Weźmy:

po kawałku kalafiora, dyni, cukinii, dyni, marchwi etc.
kilka fasolek
ziemniaka
pół małej cebuli
sól, ulubione zioła do smaku
mąka kukurydziana
natkę pietruszki

Warzywa ugotować, najlepiej na parze, rozdrobnić. Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle lub oleju, wrzucić warzywa i smażyć do uzyskania konsystencji pozwalającej na formowanie. Dodać natkę pietruszki. Uformować małe kotleciki, obtoczyć w mące i podsmażać na maśle do przyrumienienia. 


14 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie lekko "kombinowane" placuszki. Trochę warzyw, trochę mąki i mamy naprawdę pyszny obiad. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziecię me swego czasu zajadalo się takimi właśnie z ... czekoladą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki warzywne uwielbiam ale robię je w inny sposób, Twoje zapowiadają się równie smacznie i trzeba będzie takich spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie placuchy w przeróżnych warzywnych kombinacjach :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny sposób na pozbycie się pojedynczych warzyw :) ja jestem bardzooo placuszkowa :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniammmm.... :) Może zechcesz odpowiedzieć na moje pytania? Nominowałam Cię do Liebster Blog Award, po więcej informacji zapraszam tutaj: http://dietetycznienacodzien.blogspot.de/2014/03/liebster-blog-award-poznajcie-mnie.html

    OdpowiedzUsuń
  7. A gdzie zdjęcie placków? Przyznaj się - byłyście tacy głodni, że od razu je zjedliście i dlatego nie ma zdjęć :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super takie placki warzywne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Smakowite! Chętnie przygotuję. Bo moje młode średnio z warzywami sbie radzi :) Może tak go przekonam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy zamiast mąki kukurydzianej można użyć innej? ryżowej albo orkiszowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można każdej dozwolonej w diecie

      Usuń
  11. Fajne placuszki. Ostatnio też próbujemy coś, gdzieś z czegoś ;) Muszę spróbować Twoich. Ja robiłam ostatnio placki z fasoli jaś i cukinii...wyszły pyszne :) Zapraszam: http://na-talerzu-alergika.blogspot.co.uk/2014/04/kotletyplackijak-kto-woli.html

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!