czwartek, 13 lutego 2014

kokosella - bez cukru


Fajne smarowidło dla znudzonych małozmiennym, codziennym obłożeniem kanapkowym. Kokosella może też robić za, np. farsz do tarty czy tartaletek, albo sklejać ciastka w markizy. Na paluchu też nieźle smakuje. Własnym. Uważać, by se palucha niechcący nie odgryźć, o co przy smaku kokoselli nie jest wcale tak trudno.
Przygotujmy:

100 g bezmlecznej margaryny lub klarowanego masła
100 g prażonych wiórków kokosowych*
50 g syropu z agawy
3-4 łyżki mleka kokosowego
ok. 150 g dozwolonego "mleka" w proszku (np. roślinnego lub mieszanki mlekozastępczej)
opcjonalnie: łyżkę likieru kokosowego

Rozpuścić margarynę, dodać do niej resztę składników i zmiksować. Ewentualnie dodać mleka kokosowego lub w proszku, w zależności od konsystencji, jaką chcemy uzyskać. Przełożyć do wyprażonego słoiczka. Przechowywać w lodówce.

*wiórki nie muszą być prażone, ale nam z takimi bardziej smakuje; można też zmiksować masę bez wiórków i dodać je potem - konsystencja będzie ciekawsza

Moja książka jest teraz także dostępna w sklepie alergica.pl!
I w księgarni JakWyżej oraz Coryllus
Stacjonarnie w FOTO-MAG przy stacji metra Stokłosy oraz księgarni Latarnik przy ul Łódzkiej 8 w Częstochowie.

Smakołyki zapraszają na swój fanpejdż!

Kokosowo Domowy Wyrób

40 komentarzy:

  1. piekne kociolki a i propozycja interesujaca;)

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, także za zaproszenie na bloga :)

      Usuń
  2. ostatnio szaleję na punkcie kokosa, więc taką kokosellę MUSZĘ zrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chcę zobaczyć Twoją wersję. Bardzo!

      Usuń
  3. łoooo, jakie to fajne i jak pięknie pokazane

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglada niesamowicie ! ta lyzeczka i kociolki niesamowity urok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygrzebka u mamy, jeszcze radzieckie :)

      Usuń
  5. Do zrobienia, bez dwóch zdań! Już wiem, że zakocham się w tym smaku...

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię kokosowe smaki, to coś dla mnie (tylko ja dodałabym sobie cukru :P)

    OdpowiedzUsuń
  7. O rety, ja pewnie wyjadłabym calutką! Uwielbiam kokos!

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialny pomysł... mój kochany kokos! Pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda nieziemsko i dam sobie rękę uciąć, że też tak smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nieskromnie muszę przyznać, że smakuje wporzo ;)

      Usuń
  10. Jako, że kocham wszystko co kokosowe, to ucięłam sobie wczoraj pogawędkę ze znajomym z Indii na temat kokosów :) Właśnie myślałam co kokosowego mogłabym jeszcze wszamać. A tu proszę! Przepis jak na zamówienie dla mnie :D Wygląda prze prze pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię :) fajnie mieć znajomych z Indii...

      Usuń
  11. Fajne to za mało, bo wygląda fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ślicznie wygląda w tych mini naczynkach. Dobra odmiana, jako wypełnienie kruchych babeczek brzmi jak marzenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) No właśnie muszę ja do babeczek wsadzić, albo między wafelki...

      Usuń
  13. Bardzo fajne to smarowidło :) trzeba będzie spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale super! Moje smaki :))))))))

    OdpowiedzUsuń
  15. To musi naprawdę pysznie smakować :)
    Zrobię dla mojego C. zamiast nutelli :)

    OdpowiedzUsuń
  16. To się nazywa anielski smak! Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak ktoś lubi kokosowe smaki, to kokosellę powinien też polubić :)

      Usuń
  17. Wooooow, że się tak wyrażę :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Patysko, skąd Ty takie piękne naczynka i łyżeczki wyczarowałaś, wszystko śliczniutko wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  19. Czy margarynę można zastąpić olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!