Uwielbiam tapenadę, choć nie ma ona zbyt eleganckiego wyglądu. Ale za to jaka jest pyszna na grzaneczkach! Jej zrobienie to bułka z masłem. A smakuje lepiej niż bułka z masłem ;)
Przygotować należy:
szklankę czarnych oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 filety anchois (przy alergii na ryby pominąć)
ząbek czosnku
pieprz do smaku
po szczypcie chili i oregano
Wszystkie składniki zmiksować blenderem, stopniowo dolewając oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Fakt nie wyglada najladniej ale ciekawi mnie smak :)
OdpowiedzUsuńFakt :) smak za to cudowny!
UsuńA ja od roku chyba ją robię tzn. tylko ciągle o tym mówię;) Składniki wszystkie mam pod ręką i tylko ukręcić, ale jakoś mi trudno;)
OdpowiedzUsuńJak dzisiaj u Ciebie zobaczyłam, to chyba to znak, że trzeba lecieć do kuchni:)
Hańba! Do roboty! ;)
Usuńa ja nigdy nie jadłam ;/ zaciekawiłaś mnie!
OdpowiedzUsuńFajne, ale specyficzne, nie każdy lubi.
UsuńO mniam. Pociekła mi ślinka :) Oliwki i anchois :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWedług mnie wygląda wspaniale! Śródziemnomorsko się zrobiło! :)
OdpowiedzUsuńTy to umiesz człowieka na duchu podnieść :)
UsuńMniam, mniam! Pychota :)
OdpowiedzUsuńO tak!
UsuńJejku, a ja nigdy nie robiłam!
OdpowiedzUsuńNo to fru ;)
Usuńwygląda fantastycznie:)
OdpowiedzUsuńdzięki!
Usuńblender to elektryczny przyrząd do b l e n d o w a n i a nie blenderowania
OdpowiedzUsuńa tak, faktycznie, ostatnio jakoś to weszło, dziękuję, zaraz poprawię, chociaż tak naprawdę to powinno być "zmiksować blenderem", bo blendowanie to też niezła, paskudna nowomowa, blednuje się też przecież cienie do powiek :D
Usuń