wtorek, 14 stycznia 2014

tapenada


Uwielbiam tapenadę, choć nie ma ona zbyt eleganckiego wyglądu. Ale za to jaka jest pyszna na grzaneczkach! Jej zrobienie to bułka z masłem. A smakuje lepiej niż bułka z masłem ;)
Przygotować należy:

szklankę czarnych oliwek
4-5 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki kaparów
3-4 filety anchois (przy alergii na ryby pominąć)
ząbek czosnku
pieprz do smaku
po szczypcie chili i oregano

Wszystkie składniki zmiksować blenderem, stopniowo dolewając oliwy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce.

Domowy Wyrób

18 komentarzy:

  1. Fakt nie wyglada najladniej ale ciekawi mnie smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja od roku chyba ją robię tzn. tylko ciągle o tym mówię;) Składniki wszystkie mam pod ręką i tylko ukręcić, ale jakoś mi trudno;)
    Jak dzisiaj u Ciebie zobaczyłam, to chyba to znak, że trzeba lecieć do kuchni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja nigdy nie jadłam ;/ zaciekawiłaś mnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajne, ale specyficzne, nie każdy lubi.

      Usuń
  4. O mniam. Pociekła mi ślinka :) Oliwki i anchois :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Według mnie wygląda wspaniale! Śródziemnomorsko się zrobiło! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ty to umiesz człowieka na duchu podnieść :)

      Usuń
  6. Jejku, a ja nigdy nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  7. blender to elektryczny przyrząd do b l e n d o w a n i a nie blenderowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a tak, faktycznie, ostatnio jakoś to weszło, dziękuję, zaraz poprawię, chociaż tak naprawdę to powinno być "zmiksować blenderem", bo blendowanie to też niezła, paskudna nowomowa, blednuje się też przecież cienie do powiek :D

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!