piątek, 31 stycznia 2014

rogaliki cynamonowe


Sympatyczna, drobna słodycz, w końcu mamy karnawał, to możemy sobie trochę rozpusty uskutecznić. Jako że karnawał to nie tylko obżarstwo i opilstwo, ale także hulanki i swawole, więc jest szansa na niepogrubienie oponki. A najlepiej to je upiec i dać małym alergikom, o!
Przygotujmy:

na ciasto:
220 g mąki
50 ml wody lub mleka roślinnego
20 g cukru pudru
50 ml wody
5 łyżek tłuszczu (oliwy, oleju, roztopionego masła klarowanego lub margaryny)
do smarowania:
masło klarowane lub margarynę
ciemny cukier trzcinowy
cynamon

Składniki ciasta wymieszać i wyrobić - w razie, gdyby ciasto było zbyt wolne, podsypać mąką. Owinąć ciasto folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Wyjąć i dość cienko rozwałkować. Roztopić masło lub margarynę i posmarować ciasto, a następnie posypać cukrem i cynamonem w ilości wedle upodobania, ale niezbyt obficie. Ciasto pociąć na prostokąty (wielkość wg upodobania, moje miały pewnie ok. 6x10 cm), prostokąty przekroić po skosie na dwa trójkąty. Rolować rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piec ok. 15 minut. 




Rogale i rogaliki

24 komentarze:

  1. Śliczne! Bardzo apetycznie wyglądają. Buziaki

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach,co za foty! Ma się ochotę na całą furę rogalików! :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! jestem rogalikowym potworem i pożarłabym wszystkie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno zrobiłam swoje pierwsze rogaliki i teraz jak widzę jakieś to od razu zapisuję przepis. Twojego nawet nie zapisuję, już wyciągam składniki i za moment będę piekła. Uwielbiam, cynamon!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne te rogaliki! Mniam, mniam :)
    Świetnie wypadłam w DDTVN :)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie rogaliki to dopiero rozpusta :) porywam kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja nie mały alergik(duża tez zbyt nie jestem :D) ale bym się łakomiła na te rogaliki
    Pysznie się prezentują i takie zgrabniutkie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, muszę przyznać, że nie były najgorsze :)

      Usuń
  8. Już pachnie cynamonem, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A drożdży czy proszku do pieczenia nie trzeba ?

    OdpowiedzUsuń
  10. w przepisach podajesz mąka, nie wiem jakiej bezglutenowej użyć, gdyż nie każda dobrze się do tego nadaje, a może chodzi o jakiś mix?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja korzystam z orkiszowej, a jeśli chodzi o bezglutenowe, to zapewne dobrze się sprawdzi Mix C Schara.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!