wtorek, 28 stycznia 2014

pizza bezglutenowa i bezserowa


Na zdjęciu jest normalna pizza, bo bezserowej i bezglutenowej już nie robię. To przepis sprzed wielu lat. Młody był wtedy na kilku produktach, a tęsknym wzrokiem wodził za pizzą. Coś trzeba było wymyślić. Robiłam mu wtedy taki podpłomyk, który co prawda z pizzą niewiele miał wspólnego, ale smakował całkiem nieźle, a w dodatku był świetnym sposobem na przemycenie warzyw. Bardzo mu smakował.
Przygotujmy:

ciasto:
100 g mixu B Schar'a lub innej mieszanki bezglutenowej
2-3 g drożdży rozrobione w 2 łyżkach wody
łyżkę oliwy
nieco ciepłej wody
½ małej łyżeczki soli
½ łyżeczki cukru
dodatki wg uznania, np:
szynka, papryka, cebula, pieczarki
ugotowane ziarna kukurydzy
oliwki, kapary etc.
przecier pomidorowy, a najlepiej domowy sos do pizzy
sól, oregano, masło klarowane/oliwa

Wymieszać dokładnie mikserem składniki ciasta, dodając tylko tyle wody, by ciasto osiągnęło elastyczną konsystencję. Blachę wysmarować oliwą i wysypać mąką kukurydzianą. Z ciasta uformować placek i mokrą dłonią, okrężnymi ruchami rozpłaszczyć go na blasze na grubość ok. 3 mm. Skropić oliwą, rozetrzeć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie nałożyć dodatki, przyprawić, wrzucić nieco kawałeczków masła lub spryskać oliwą, żeby nie była zbyt sucha i odstawić na 5 minut do ponownego podrośnięcia. Piec z naczyniem z wodą 15-20 minut w 180 stopniach, ewentualnie z dolnym dogrzewaniem.

28 komentarzy:

  1. Patyska, a Wy ser już możecie jeść?
    U nas a tą chwilę przeszły żółtka,ale białka niestety nie. Następne będzie masełko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możemy żółty ser, masło i żółtka, ale nie za dużo :) Fajnie, że przeszło Wam żółtko, to zdrowa rzecz i w dodatku ciasta pieczone tylko z żółtkiem nabierają nieco normalności ;) Białko straszny alergen, trzeba z nim poczekać.

      Usuń
  2. No i jest!!! Strasznie byłam jej ciekawa, teraz muszę tylko taką sporządzić w domu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale czemu? Nie możesz sera i glutenu?

      Usuń
  3. Przypomniała mi się pizza na tortilli i chlebkach pita robiona w dawnych czasach studenckich :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przesłałam już link do mojej Szwagierki - jest na diecie bezglutenowej, będzie zachwycona :))) Kiedyś też byłam na tej diecie, szkoda, że wówczas nie miałam pojęcia o takich specjałach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, super, dziękuję, Mariko :) Biedne bezglutki, ale chyba lepiej nie móc glutenu niż nie móc jaj i mleka...

      Usuń
    2. Nie mogę żadnej z tych rzeczy, plus salicylany (owoce). Na starość uczę się gotować od nowa, o nietolerancji dowiedziałam się niedawno. Będę odwiedzać.
      Pozdrawiam, Grażyna

      Usuń
    3. Grażyno, a czy sprawdzałaś ogólnie organizm? Pasożyty, zakwaszenie i tym podobne? Bo czasem takie rozległe nietolerancje okazują się zupełnie czym innym. A im uboższa dieta, tym gorzej i kółeczko się zamyka.

      Usuń
  5. Pizza - ta domowa smakuje najlepiej :) Bezglutenowej jeszcze nie robiłam, ale jestem jak najbardziej otwarta na tego typu eksperymenty.

    OdpowiedzUsuń
  6. Super wygląda! Domowa pizza jest the best!

    OdpowiedzUsuń
  7. świetna alternatywa, my na szczęście możemy jeść normalną pizzę i nie zawsze dajemy do niej ser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My już też możemy normalną, byle nie za dużo sera w niej było ;)

      Usuń
  8. Glutenu powinni wystrzegać się wszyscy, nie tylko alergicy czy osoby chorujące na celiakię )))


    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo podoba mi się taka wersja:) o wiele zdrowsza od tradycyjnej:) wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  10. Mimo, że bez sera i glutenu nadal wygląda smakowicie. Ja to pizzożerca jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. a mój dzieć nie może pomidorów i jak tu zrobić pizze bez pomidorów? Może ktoś ma jakiś pomysł?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób na sosie czosnkowym, z brokulami i kurczakiem - jest wyśmienita!

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!