piątek, 24 stycznia 2014

owsiane tortille


Szukałam sposobu na zużycie mąki owsianej i znalazłam ten przepis. Bardzo mi się spodobał. Owsiane tortille? Nie kukurydziane, nie pszenne? Owsiane. I smaczne, i łatwe do zrobienia, co jest przeca benefitem nie do zignorowania. Jako że ostatnio jakoś nie po drodze nam z pszenicą, to chętnie wypróbowałam przepis. Fajnie wyszło - placki są elastyczne, można w nie spokojnie zawijać różne różności. Pod przepisem na tortille, autorka bloga pisze, jak zrobić z nich "nachosy" - ale o tym może innym razem...
Bierzemy:

2 szklanki mąki owsianej
1/2 łyżeczki soli
1/2-3/4 szklanki ciepłej wody

Do mąki z solą stopniowo dodawać wodę, mieszając ciasto widelcem. Następnie dobrze wyrobić ciasto dłońmi, dodając nieco wody, gdyby było zbyt twarde. Podzielić na 8 części, uformować z nich kule, przykryć mokrą ściereczką i odstawić na 10 minut. Każdą kulę rozwałkować na placek o średnicy ok. 20 cm. Placki smażyć na rozgrzanej, suchej patelni, z obu stron po 1-2 minuty. Upieczone placki przekładać na talerz i przykrywać ściereczką.

Domowy Wyrób

28 komentarzy:

  1. zdrowsza wersja:) bardzo mi się podoba:) wyglądają apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fantastyczne, domowe tortille chodzą za mną od dłuższego czasu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nata, myślę, że dzięki patentowi z ciepłą wodą można zrobić kukurydziano-pszenne albo orkiszowe. Bo jednak te sklepowe to mają taki skład, że mam brzyda nawet powąchać :/

      Usuń
  3. Ostatnio robiłam bułeczki inspirując się właśnie Twoim przepisem! Wyszły wspaniałe, wiec chyba czas w końcu pokusić się o domowe tortille... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Naprawdę? To bardzo się cieszę, dziękuję! Te tortille są naprawdę wporzo, warto zrobić.

      Usuń
  4. Pyszne! Bardzo lubię tortille :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacja! Co prawda wyszły mi od razu nachosy, ale dzieci zachwycone do potęgi :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznaj się bez bicia - nie chowałaś gorących pod ścierkę? ;)
      Dziękuję!

      Usuń
  6. ooo jaki świetny pomysł , chyba nawet jutro kupie ta mąkę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alu, są super, jak znalazłam ten przepis, to od razu wiedziałam, że zrobię :)

      Usuń
  7. No ja mam nadzieję, że nie "innym razem" tylko "wkrótce" o tych nachosach coś wspomnita:-) a przepis na tortille zapisuję oczywiście!!! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Stworzyłaś bardzo ciekawego bloga...ten przepis na tortille wykorzystam na pewno. Pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, Napiecyku! Przepis polecam, domowe tortille są super, myślę też o orkiszowych.

      Usuń
  9. ciekawe, ciekawe :) też mam na zbyciu troszkę mąki owsianej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Domowe tortille są genialne! Owsianych jeszcze nie jadłam. Przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Chyba mąka i płatki owsiane są przez nas mało doceniane, takie wspaniałości można z nich czarować, superowe :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie. My akurat jesteśmy owsiani, a i tak nie wpadłam na to, że z mąki owsianej można zrobić tortille.

      Usuń
  12. czy upieczone tortille wkłada się pod suchą ściereczkę? bo tak właśnie robię i wychodzą sztywne, tak że nie da się ich zwinąć ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, świeżo upieczone, ciepłe tortille pod suchą ściereczkę - nie powinny być sztywne, mnie wychodzą miękkie, no chyba, że nie przykryję ściereczką

      Usuń
  13. Świeżo upieczone tortille najlepiej włożyć do jakiegoś zamykanego naczynia, może to być tez garnek z pokrywką.

    OdpowiedzUsuń
  14. Świeżo upieczone tortille najlepiej włożyć do jakiegoś zamykanego naczynia, może to być tez garnek z pokrywką.

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!