sobota, 4 stycznia 2014

mleko ryżowe. wreszcie...


Zupełnie nie rozumiem, dlaczego do tej pory nie robiłam mleka ryżowego, tracąc tym samym fortunę na te kartonowe... Przepis wzięłam pierwszy wyświetlony przez Wujka Gugla, czyli ten i po prostu zrobiłam, nawet nieszczególnie przejmując się proporcjami. Mleko wychodzi "kisielowate", trzeba je sobie porządnie rozwodnić. Bardzo smaczne, ale jednak będę szukała innego przepisu lub rodzaju ryżu, bo konsystencja nie do końca nam odpowiada. W przeciwieństwie do wkładu pieniężnego włożonego w domowe mleko ;)
Weźmy (na ok. litr mleka):

50 g ryżu parboiled
150-200 ml wody (do jego ugotowania)
1/2 laski wanilii, przekrojonej wzdłuż
3 szklanki wrzątku do rozcieńczenia

Na bardzo małym ogniu ugotować ryż z wanilią. Wyjąć wanilię, wlać gorącą wodę, dobrze zmiksować i przecedzić przez gęste sitko, a potem jeszcze przez gazę. Gdy na gazie zbierze się osad, zdjąć i podłożyć nową gazę. Przecedzone mleko dosłodzić do smaku. Gdy wystygnie, zdjąć kożuszek, przelać do butelki, zakręcić i wstawić do lodówki. Zużyć w ciągu 3-4 dni. Wstrząsnąć przed każdym użyciem.

Domowy Wyrób

37 komentarzy:

  1. O, to mleko jeszcze przede mną! Robiłam migdałowe, czas iść o krok dalej. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie możemy migdałów :(

      Usuń
    2. Mleko najlepiej robić samemu, bo wiesz co jesz. Ja kupowałam mleko w Rossmanie i dostałam po nim uczulenia - takie swedzące bąble, takie samo uczulenie miała moja synowa. Wystapiło ok. misiacu-dwóch używania. Zrobiłam przerwę i chciałam zuzyć pozostałe w domu kartony, tym razem uczulenie wystapiło natychmiast.

      Usuń
  2. Te kartonowe niestety mają lepszy smak, tylko dramatyczne ceny zważywszy na zawartość wody;)
    Ale żadne z tych mlek roślinnych nie pasuje mi do kawy, a do tego głównie ich chciałam używać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapomniałam dopisać, że dla mnie mają lepszy smak, a nie generalnie;)

      Usuń
    2. W smaku to nawet te domowe lepsze, ale konsystencja... :/

      Usuń
    3. Ja mam tak z kokosowym: smakuje mi domowe, ale jest tak wodniste, że trudno nim cokolwiek zabielić czy zagęścić:(
      Jak kupię puszkowe, to jest gęste jak śmietana, a kupuję bez dodatków żadnych raczej, więc nie wiem na czym to polega.

      Usuń
    4. może można je zagęścić agar agar?

      Usuń
  3. A ja mam ochotę na migdałowe i owsiane - robi się bardzo podobnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owsiane u nas średnio lubiane, a migdały uczulają :(

      Usuń
    2. Ooo jakie wredne :/ a myślałam, że migdały jako jedyne z orzechów są mało uczulające - nie wiem skąd ta wiedza mi się wzięła...

      Usuń
  4. domowe mleko jest o niebo lepsze od kartonowego. świetny przepis, na pewno skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaglane z dodatkiem migdalow wychodzi swietne do wszystkiego, na surowo, do budyniu, do kawy I wyprodukowanie go w domu to kwestia kilku groszy I czasu na ngotowanien kaszy, pozostalosci po przecedzaniu sluza jako zabielacz do zup I sosow I nikt sie nie kapnal do tej pory ze podmienilam rosliny za krowizne. Bleyh

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moge prosic o konkretny przepis? :)

      Usuń
    2. My nie możemy migdałów - uczulają. A z mlek roślinnych takich do picia, to wchodzi właściwie tylko ryżowe, inne niespecjalnie nam smakują.

      Usuń
    3. Bez migdalow przepis analogiczny jak ryzowe tylko kasza jaglana, na surowo pluczemy kasze, parzymy wrzatkiem I gotujemy.zalewamy woda, miksujemy cedzimy. Polecam.

      Usuń
  6. ale do ciasta, potraw to chyba nada się znakomicie , do picia gorsze w smaku tak?
    Ja gdzieś czytałam ,ze te sklepowe robią z skiełkowanego ryżu ,a ryz wykiełkować nie łatwa sprawa , ja dwa razy próbowałam i dwa razy klapa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W smaku wporzo, konsystencja średnia.
      No to faktycznie jak ze skiełkowanego ryżu, to się w domu raczej nie da ;)

      Usuń
  7. robiłam owsiane i jaglane, to pierwsze dla mnie smaczniejsze zdecydowanie było

    OdpowiedzUsuń
  8. ja robiłam owsiane i piłam je chętnie ale mój synek nie był w stanie go przełknąć :) ryżowego póki co nie będę próbować :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczny pomysł, ale nie wiem czy postałoby u mnie 3-4 dni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy da się z niego zrobić jogurt? miałam inny przepis na mleko ryżowe (ryż miał być surowy) i niestety rozwarstwiło się, więc nie dało się "zjogurtować"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety, nie umiem odpowiedzieć na to pytanie, nie robiłam nigdy jogurtu z tego mleka.

      Usuń
    2. http://smakoterapia.blogspot.com/2013/12/jogurt-migdaowy-czysty-weganski.html tam sa przepsy na jogurt

      Usuń
    3. No niestety, migdały, tak jak orzechy - jeden z najcięższych alergenów, odpadają :(

      Usuń
    4. A masz może sprawdzone przepisy na jogurty dla alergików czy nie robiłaś?
      Ja jestem w fazie testów jogurtów z mlek domowych: kokosowe, owsiane, jaglane.
      Niestety bez rewelacji. Ale mojemu malutkowi i tak smakuje =)

      Usuń
    5. Nie robię, bo jakoś nie mamy takiej potrzeby, poza tym boję się, że coś pójdzie nie tak. Dobre bakterie uzupełniamy probiotykami i kiszonkami :)

      Usuń
  11. Jeżeli ktoś nie ma czasu na robienie mleka ryżowego to może zakupić w sklepie gotowe, jakość jest bardzo dobra! ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mleko ryżowe? Wow Ja uwielbiam mleko kokosowe pokochałam je po wizycie w Samui i cały czas uczę się jej wykorzystywać na co dzień. Z mlekiem ryżowym też spróbuje. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!