czwartek, 2 stycznia 2014

krem z pasternaku


Pasternak to chyba średnio popularne u nas warzywo. My go znamy bardzo dobrze, bo nie uczulał ;) Zupka z niego niczego sobie - dość delikatna w smaku, dlatego dzieci lubią, a dorośli mogą sobie dodać coś wyrazistego. Pasternak można kupić na straganie z pietruszką, wystarczy zapytać sprzedawcę: "Panie, które to pietruszka, a które pasternak?" i pewnie dostaniemy fachową odpowiedź.
Przygotować trzeba:

3-4 pasternaki
2 ziemniaki
2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
niedużą cebulę
bulion (może być warzywny) lub wodę
sól i pieprz do smaku
dodatki: pestki dyni prażone z przyprawami, grzanki, wysmażone plasterki boczku etc.

Cebulę pokroić w kostkę, pasternak i ziemniaki w kawałki. Warzywa przesmażyć na maśle lub oliwie, zalać wodą lub bulionem i gotować powoli aż zmiękną - ok. 20-25 minut. Zblenderować na krem lub przetrzeć przez sitko, doprawić do smaku. Podawać z wybranymi dodatkami.


24 komentarze:

  1. Fajny kremik! Przy najbliższych zakupach na ryneczku będę się rozglądała w okolicach pietruszki;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam pasternaku, jedyne co o nim wiem, to to co napisałaś - że wygląda jak pietruszka:) Muszę w końcu spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam okazji jeść :) Chętnie bym spróbowała! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji dla dorosłych wymaga sporej szczypty jakiejś fajnej doprawki ;)

      Usuń
  4. Ja osobiście bardzo lubię pasternak :) Świetny pomysł na krem!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba mi wraca znów chęć do jedzenia kremów, po ostatnim przejedzeniu ;). Pasternak to obce mi warzywo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No na przejedzenie to taki kremik jak znalazł ;)

      Usuń
  6. Lubię pasternak, choć często o nim zapominam, oj niedobrze, muszę koniecznie częściej robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. No pięknie, tylko gdzie ja znajdę pasternak. Chyba, że wpadnę do Ciebie z kilkoma moimi bułeczkami...;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest wprost genialny pomysł! :)

      Usuń
  8. Kiedyś jak oglądałam Agrobiznes to powiedzieli tam, że 75% pietruszki na bazarach i targowiskach to pasternak więc tak naprawdę to już chyba wszyscy go jedliśmy nieświadomie 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam takiego kremu. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. O jej, nigdy jeszcze nie jadłam, ani nawet nie pomyślałam o jego przygotowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny jest,delikatny:)od niedawna też robię podobny:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Pani Patrycjo,
    czy myśli Pani, że mogę podać krem z pasternaku zrobiony na wodzie mojej prawie 10miesięcznej Alergiczce? Nie znalazłam w internecie informacji, w którym miesiącu można pasternak wprowadzić :(
    Pozdrawiam,
    Gosia O.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że spoko ;)

      Usuń
    2. Hurra! :) To jak tylko namierzę 3-4 pasternaki to zabiorę się do dzieła :P

      Usuń
    3. Są też gotowe zupki dla niemowląt jednoskładnikowe, z pasternaku. W sklepach eko trzeba się porozglądać. A potem doprawić, dodać to i owo i będzie git.

      Usuń

Smakołyki uwielbiają Twoje komentarze i bardzo za nie dziękują!